其實點解凡爾賽條約對德國咁苛刻?

163 回覆
2 Like 43 Dislike
你條撚樣唔好再捧殺老蕭
西線反而唔及東線?
因為西線打打下班人挖哂戰壕 大家邊個都打唔到對方
東線無戰壕?
去到普法戰爭嘅時候法國已經佔領咗阿洛地區兩個世紀 而且嗰度都唔係冇講法文嘅人嘅(雖然少) 其實同其他德國損失領土差唔多 除咗有爭議嘅兩國之外冇人care 咁德國一戰輸咗自然想要返 二戰都輸埋唯有算數
war gulit clause係當年德國人吹脹先無限放大姐 首先條條文存在只係係為咗令戰爭賠款有法律基礎 其次每個協約國和約都有呢條clause 加上佢寫明「德國及其盟國」有戰爭責任 根本冇要佢背負咩sole responsibility
東線戰線太長 所以冇咩用 變相有好多埋身肉搏 civilian受嘅影響都大好多
重犯當然要重罰
二戰奧地利都無負責任啦,德奧合併咗先二戰開始。
德國同俄佬簽份停戰條約苛刻到癲先
咁人哋一定咁樣對返你
法國喺普法戰爭慘敗 拿破侖三世被俘虜
威廉一世仲要串到喺凡賽爾宮登基
再搶埋阿爾薩斯洛林 明落鳩法國面姐
基本上ww1前嗰40年法國佬日日諗既就係點樣報仇打鳩德國佬
列寧根本間碟黎 送佢番俄國推翻沙皇 再簽條咁既19條約
仲要嘔咁多地出去
德國唔係簽依條嘅話
凡爾賽條約都未必癲到咁
一戰德國邊有軍國主義
民族主義嘅話英法美d戰爭文宣咪又係一樣
而奧匈都輸左 如果剩係分左德國 德國人同你死過都似
大部分共產黨都同外國勢力有關係 真正分裂國家
玩咁大咪變共產德國
歷史po留名
普法戰爭加一戰
中學有讀過都德(Daudet)嘅《最後的一課》,講呢單嘢。
德國人當時因戰爭賠償,飯都冇得食,所以希特拉一來,就話:戰爭賠償?賠條毛。跟我搵食啦。
法國真係好廢

百年戰爭輸
七年戰爭輸
普法戰爭輸
出個拿破崙點知搞到有頭無尾
法西戰爭輸
一戰輸
二戰輸
但又有殖民地!

佢嘅能力喺咪只係可以打敗土著?
德國冇軍國主義?
建議你由普魯士開始重讀歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞