其實點解凡爾賽條約對德國咁苛刻?

163 回覆
2 Like 43 Dislike
幫手補充下
同埋唔單只美國幫,英國都有份幫
對英國黎講,佢一戰前基本上係最勁(無論海軍同殖民地),所以佢一路想法都係盡力維持番一戰前的情況。英國知道德國重傷最大得益就係法國,而且無左德國牽制法國,法國國力有機大過一戰前,即會威脅到英國地位。
而且USSR 新起,其實傳統君主制國家(英國)係會驚 (你睇番沙皇下場係死全家),德國有番咁上下力量起碼USSR 萬一西侵都有國家頂下。

簡單黎講,英國同意要嚴懲德國,不過唔希望德國變得太弱。係英國角度黎講,呢個做法就係所謂的 勢力均衡。
答同意咪講奥德俄法收油咪得
唔同意咪答局勢唔容許佢地收油
威瑪時期得兩次經濟危機,除左第一次可以勉強叫做有關之外,兩次都同戰爭賠償無關
第一次1923年,德國人信左凱恩斯同啲激進政客嘅鳩up,認為德國唔應該比咁撚多錢,而威瑪政府內部本身亦分左慢慢還錢同唔還錢抗議,認為德國無能力還錢兩派,係當時嘅情況下由唔還嗰派贏左,德國人從此唔駛返工,因為政府免費印錢比你用,咪搞到大通脹,美國見德國玩到咁撚大先開左Dawes Plan,整體嚟講係德國人自己玩撚到經濟崩潰
第二次係1929年,其實經濟已經復原得七七八八,但美國突然間爆發大蕭條,搞到全世界經濟同樣衰退先出事
因為戰爭賠償先搞到無飯食其實只係政治宣傳/教書簡單略過,同實際原因其實唔大關係
威瑪時期得兩次經濟危機,除左第一次可以勉強叫做有關之外,兩次都同戰爭賠償無關
第一次1923年,德國人信左凱恩斯同啲激進政客嘅鳩up,認為德國唔應該比咁撚多錢,而威瑪政府內部本身亦分左慢慢還錢同唔還錢抗議,認為德國無能力還錢兩派,係當時嘅情況下由唔還嗰派贏左,德國人從此唔駛返工,因為政府免費印錢比你用,咪搞到大通脹,美國見德國玩到咁撚大先開左Dawes Plan,整體嚟講係德國人自己玩撚到經濟崩潰
第二次係1929年,其實經濟已經復原得七七八八,但美國突然間爆發大蕭條,搞到全世界經濟同樣衰退先出事
因為戰爭賠償先搞到無飯食其實只係政治宣傳/教書簡單略過,同實際原因其實唔大關係

上面唔記得左quote
比人殺個件咁大粒邊有咁易收
不過德國唔支持佢佢都未必夠膽堅持開戰
俄國波斯尼亞危機類似既處境縮過一次今次又唔縮

其實你話當時人覺得係咪真係會開戰而唔係單純又一次外交危機都實係一個問題
德國點解會支持又可以拉上啲講
係幫奧匈之前已經問左英國幾次假如德奧大戰法俄會點,英國就係咁講無事唔會介入,點知打左先發現原來晨早同法俄簽左三國協約
所以嗰個年代啲秘密外交真係害死唔少人
本身普法戰爭 法國打輸左 已經係世仇 一戰之後贏返重唔報仇咩
其實英國唔幫唔得
雖然簽左做協約國, 但波斯尼亞危機同摩洛哥危機都冇幫過法俄
如果今次再唔幫咁英國就唔會再有盟友
不過關鍵都係德國打埋比利時觸動左英國神經

至於秘密外交嘛...
追到最上又係源自普法戰爭後俾斯麥要防住法國報仇先開始咁玩
所以1871真係好重要o既年份
有一個講法我好認同
就係如果大家知道要打既係世界大戰
全部人九成會踩行剎車
其實我最唔明係, 德國輸咗之後又要裁軍又比人罰得咁甘, 再加埋大蕭條, 點解希特拉上場後軍隊會擴充得咁快? 照計應該係窮到褲穿洞先係
叫失業班友當軍可以減低失業人數
擴軍同大起基建增加內需自然塘水滾塘魚
借錢同充公猶太佬
至於邊到借喇喎
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E6%99%AE%E6%B3%95%E6%88%B0%E7%88%AD
普法戰爭
1864年~1866年,普魯士為了統一德國,先後發動了普丹戰爭及普奧戰爭,打敗了丹麥王國及奧地利帝國。普魯士首相俾斯麥的策動下,以西班牙王位繼承問題製造爭端,並發出「埃姆斯密電」激發出普、法兩地人民的民族仇恨。

1870年,令法皇拿破侖三世對普宣戰,普魯士藉此團結德意志民族,進攻法國。

其實算唔算德國撩交打先?

到底有冇實例證明德國侵略性強?
好似話亦都係凡爾賽條約嚴苛嘅原因
俾斯麥好撚克制其實
佢入德國佬開戰數係指佢對法國宣戰支持奥匈個d應該
仲有刺激經濟嘅mefo bill先駛未來錢
Sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞