其實點解凡爾賽條約對德國咁苛刻?

163 回覆
2 Like 43 Dislike

色佛爾條約比凡爾賽條約苛刻,但好在有凱末爾
push
一戰唔係因為德國軍國主義引起喎
你瓦解啲乜
戰犯又無,無反人類罪行
毒氣嗰啲兩邊都有用,同埋針對軍人,唔係用黎屠殺平民
好大程度果時歐洲列強既高層人士, 好多都重係帝王思想

應該要話, 冇二次大戰既fuck up全部發達國家都冇學識人道主義既重要性
因為法國囉
同意
well 大致啱哂 但有少少錯 英國其實雖然都係一戰被德國打嘅受害者 佢認為對德國懲罰係必須嘅 但未至於嚴懲 因為歐洲都要恢復翻經濟 德國都算係歐洲較大嘅經濟體 同英國都有密切經濟來往 如果經濟制裁得太勁 英國無左個重要經濟partner 佢自己經濟上都會受害 所以英國無偏袒法國 佢唔支持太harsh嘅懲罰 有錯請指出
由拿破倫開始,到二戰結束,係戰爭暴烈程度不斷升級,底線不斷下降嘅過程。

依照十九世紀標準嚟睇,好似一戰嗰種total war已經超越人類底線。

你今日睇覺得唔算一回事,係因為之後發生嘅事更恐怖,即係二戰。

假設三戰發生集體人類生化實驗、人肉農場繁殖製作人肉軍糧、人獸雜交基因生產新人類士兵。咁到時啲人又會覺得二戰都唔算得係乜罪行。
成皇敗寇,邊個打贏邊個話事.
我諗好大原因係因為德國開咗張blank cheque畀奧匈
無可能
一戰唔係二戰
德國雖然敗局已定
但協約國同無信心可以學二戰徹底佔領德國

英法已經元氣大傷 俄國又退出左戰爭
1918年皇帝攻勢
英法被德國打到大幅後退 都知英法兵力都好唔惦

美國的加入令皇帝攻勢失敗 協約國開始敗退
但美國無興趣徹底消滅德國
你要一戰個美國同你徹底佔領德國 佢唔會同你顛
隨時要死一百萬人
其實當時根本唔知點解一戰會爆發 冇人估到死左個皇儲會演變到咁large scale嘅conflict 而且要追究嘅話我覺得英,法,德,俄,奧都有責任 根本冇諗過有咁嘅後果
不過Balkan咁亂 遲早都係會出事
因為個War Guilt clause 要德國負起一戰嘅sole responsibility...係好大侮辱性
即係直頭滅o左德國?
喺某程度上嚟講,嚴懲德國係維持和平嘅一種手段

其實你睇返啲內容好多時候都係此消彼長,例如賠償66億,德國要不斷諗方法賠錢,而英法等等戰勝過就利用呢筆錢重建返

又例如軍事方面,德國係要大幅裁軍,甚至連空軍都唔比起

咁你可以睇返呢啲咁苛刻嘅條款,其實講到尾嗰句就係要德國政府永遠衰落,最起碼減低咗再次侵略嘅力量(唔係心態)
你可以用返勢力均衡呢個terms
應該咁講,咁多個國家知道會打仗,亦都好想打仗,不過冇諗過打咁耐,佢哋諗住嗰一年嘅聖誕節就已經打完
佔領,唔會滅咗
你睇返二戰之後德國都係俾人瓜分曬,但依然有德國政府,不過畀英法美mon住
法國啲pr都幾勁
明明係法國偷咗德意志個Alsace Lothringen
啲語言都係接近德語
The war to end all wars 的確有好多國民(尤其大城市)抱著咁嘅心情上戰場 點知去到戰場先發現咁恐怖 西線都還好 東線勁慘烈
Elsaß-Lothringen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞