有冇人講下蛋糕星球咩料

246 回覆
3 Like 17 Dislike
格硬將狗仔隊要識燈光夾埋一齊講可以幾有質素
條友應該係專影靚校裙底果堆
靚校裙底
攝影很多時拍的是轉瞬即逝的畫面
討論姿勢?是不是回到十年前了?

另外別拿甚麼護航來說,兩回事
屌,唔撚係姿勢呀
神作呢?自己無唔緊要,比啲你心目中既神作黎睇下先~~
你上多幾堂先啦
未學滿師走出去好危險嫁
阿哥仔你要我比影得靚過佢嘅相你睇炸下話?ig大把自己睇啦要靚過佢唔洗去到神作架
如果連登攝台攪個攝影比賽,揸機姿勢應該係主要評審準則
已經廢事覆佢
你自己有就緊係最好啦,咁你無咪po啲出黎望望,靚唔靚就好主觀既,都要知你啲品味如何先有得討論
仲要set走個mon唔比睇先得
你班友講到會扎馬影相咁既
原來你都覺得自己好笑
過去 SLR 和 RF 相較最大的劣勢,就是你只看得到鏡頭給你的視角,鏡頭外的東西對攝影者來說兩眼一摸瞎而 LV 雖然不如 RF 那般框內、框外彼此交流,但至少你看得到週遭的景象,你可以預期下一秒甚麼東西會跑進你的鏡頭裡。相對來說,觀景器除了遮光和穩定相機外,在構圖取景上其實沒有特別的優勢。
也許可以讓你更專注一點,畢竟視角外有車往你撞過來你也看不到)
所以有人說,標準的方法是睜開雙眼一眼看觀景窗 ,一眼看周遭。但是我覺得我怎麼練還是貼上去就想閉眼睛,還是看 LV 比較快。

呢d咪促進討論囉
你講緊你自己呀知唔知
一係屈打手,一係轉移視線,都無咁好氣再同佢地討論

點解一開頭影相要學點揸相機,係因為新手未拎慣相機會容易手震,所以有個所謂「標準」點拎住部野。但有返咁上下年資都會揀個自己最舒服嘅方法去拎,當然照用返最「標準」嘅都大有人在。尤其無反年代,支鏡唔太大嘅話 大把人單手都拎得穩,咁右手揸實㩒快門,左手輕輕托住部機,㩒下放大制睇下中唔中焦又得。情況唔同書法,你拎得支筆好唔好會影響發力,但相機話知你單手定雙手,影到張岩嘅角度而張相又唔震未得。用mon定viewfinder呢樣野都講左,都係睇個人習慣。如果死都淨係信個老師講個套,你攬住佢去影相算喇
所以人地未話用evf/ovf定係睇住mon影都係個人習慣囉
其實我都一早講左唔係跟實呀sir果套,唔同情況睇vf定觀景器
係樓上果個自己唔睇野屈到我咁
唉~~唔好話人地屈你,你搬「攝影基本」出黎,咪比多啲例子你,幫下你跳脫下囉
淨講個頻閃你都似係無聽書啦走出黎啦
所以先叫你學滿師先出黎討論下,再增長多啲囉,唔識又唔係罪黎
以前的人剛接觸攝影時,live view經常的不準確,效能低
觀景器準是當時的經驗(也是事實)
但放今日情況大不相同了,而各家發展live view對焦性能是被迫出來的

至於穩定,長焦鏡重,或說以前的鏡很多都重,如果相機貼近眼(也是貼近全身),確實是相對更穩定
但隨著輕量化和防震升級,穩定器等的發展,卻變得不是必須

就算同是Canon
Rf對焦性能亦更強,而未來只會更強
其實依家功能咁多操作性都勁咁多
用觀景器反而唔方便
唔知邊個講專業一定睇觀景器
我只係知香港Canon公關真係做得好,係用攝影搵食班人間傳播左個死板概念就真
單反我得部D750,LV時滯太耐 都係焗住用vf
反而Fuji Sony無反都係用lv多,除非太光射住個mon睇唔清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞