有冇人講下蛋糕星球咩料

234 回覆
3 Like 14 Dislike
點揸機 睇唔睇vf 都要嘈一大輪
真心on9
其實用viewfinder(OVF or EVF)有一個好處係影張相對會定啲,係個姿勢問題。時代變遷,有防震同高快門都一定情度上解決左呢個需要。用LCD高抄低抄腰平都方便過用viewfinder
所以無謂用揸機手法去判斷人有冇料

雖然佢用十年經驗既女攝影師呢句開頭我覺得好搞笑 可能想證明自己好Pro瓜
講既內容一般啦
咁無話用無反一定係罪既
我見識少
不過上堂都好似講過佢地用開單反都未必會轉無反,因為好多器材要買過哂
同埋好似有d題材無反影唔到,咩題材唔記得了,唔好屌我
睇咩牌子,有啲無反用得番單反鏡,換起黎無咁大壓力
無反影唔影到其實就睇技術,以前單反1秒5張已經係頂級,依家好多機都已經1秒10幾張
不過硬要講就係追焦無單反跟得咁實
你攞去奧運影或者影賽車影足球賽係會無單反咁好
咁有幾多人會影果啲呢?
一般風景,人像,無反係有過之而無不及

講個極端例子,海底攝影一定係睇mon影得好啲
都係睇情況先用mon影
不過無反又真係冇咁重
無錯,我換左無反之後,用model去旅拍有啲場所係唔比落腳,唯有單手打板單手揸機咁去影,無反又有人眼對焦又5級防震,準到媽媽聲,所以先話唔需要咁執著個揸機手勢係咪標準,如果標準出黎既效果唔理想,咁點解仲要跟標準去做呢
做攝影師要頭腦靈活,好多野都係一瞬即逝
絕對唔可以盲目跟從一條方程式去行
一直都話有d情況唔一定用觀景器
所以咪話無必要跟所謂正確揸機手勢囉
舉機影就比隻龜話手勢唔正確
我屌,人人都識伸長條脛咩
講緊用普普通通用直倒影果陣呀師兄
從來冇話過你極端環境用mon影唔岩囉
不過算啦
我影單反你影無反真係廢鬼事同你嘈

正常就手把向上咁拎黎影
見過有d手把係底咁託住影真係唔知佢想點

Btw 唔知你地無反點影啦,依家一大堆買部相機就話係攝影師又真係唔洗理d基本野既
要屌嘅人不如貼張相上黎講下有咩影得差,攝影台批評post 相都無張
我單手果陣會手把係底託住咁影,我就唔覺得有問題,唔影響自己構圖唔會手震到影唔到就ok

講到尾成品先係重點,影得靚既你部機裝上航拍機上面影一樣得🤣
班古老死山夠膽既話就一早po左啦
仲嘈緊點揸機
咁你鐘意啦
本身我都想end topic
對家駁我d位,我一早講過佢又無睇
po器材就得
相,不了
其實我地嘈緊既問題都係同bbc教人煮飯唔洗米差唔多姐
講緊既都唔關器材事
根本就唔pro,如果佢只係po片講影日系,清新,糖水相,咁點解條條片都要吹噓自己影咗十年?講得十年就要有相當質素嘅相,
而糖水相,新手一年都學識影啦,都唔知咁多人係度幫佢講好說話做乜鳩
睇返佢當初自介,好似都係自學影影下做攝影師無乜跟人學過

都唔好講話做助理
就好似你睇A片又關澳門賭場咩事一個道理囉
上堂學過進階技巧既相,係用連續閃燈加b快門影主題移動時既殘影之餘影得靚

自問自己未做到,因為部機個function唔夠
唔好講咁複雜,頻閃姐
唔關部機function事掛,你計岩快門速度咪得
我覺得一個pro既攝影師 最起碼對燈既運用 點控光都要有返咁上下水平 先好叫自己做pro
如果唔係,應該叫自己係十年攝影愛好者 業餘攝影師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞