有冇人講下蛋糕星球咩料

246 回覆
3 Like 17 Dislike
咁人地做job又真係有錢收,咁都叫業餘?
狗仔隊攝影師又要控光好pro先做得?
難道你唔知攝影都有分自然光派同閃光派?
無閃光就唔識影相?
有錢收等於職業或專業?
咁你對自己要求都幾低,先唔好講買部相機就當自己係攝影師果堆啦

你第二點,我膠都廢事俾你

第三點,其實你岩呀,不過睇你影咩題材囉,你求其戶外用自然光影,普普通通新手一年已經掌握到
但如果關於燈光方面就睇你個人資質同心力
就好似影婚禮,自然光同閃光都會用到嫁
你同個客影完自然光pre wedding都尚可
你唔通係big day用自然光咩

再者,你有幾何見攝影師冇studio
睇埋c命下面個留言就知佢為撐而撐
1.部閃燈冇頻閃
2. 我部相機入門版,插左閃燈只限1/200 ,先知部機冇得較
無錢收但又專業?我睇唔透
一堆講到自己好專業又開班又依又路
結果出去影下相都要貼錢出去既大有人在
有人比錢比個職位你既咪攝影師囉,好難明咩?笑左

一堆都無自己studio啦,記者攝又每個都要有?
笑埋右
邊個會認為狗仔隊嗰啲叫“攝影師”
依家個問題唔係你識唔識影相,而係你youtube基本上都係教人影糖水相,但又吹噓自己係十年經驗攝影師,咁就好大問題。
你知唔知自己講緊乜
其實我從來冇質疑過佢個十年經驗,教d野係岩新手睇
我係執著緊影相個手勢姐
原來屍名個邏輯係有錢收=專業
狗仔隊果堆係紀實攝影師,幫人影相果d係商業攝影師
佢呢個位未分清
6舊幾水閃光燈都有頻閃,你果支咩燈黎
頻閃限1/200唔夠你用?
不如你打比你阿sir問多幾問先啦
定一話佢亂咁教你
講咁多基本野,原來連個M mode都未摸熟
你上多幾堂再番黎啦
咁我知有咩唔同啦,原來貼錢出去果啲都算專業🤣🤣
有人搵果啲又叫專業
笑撚死成件事就係我好奇開佢youtube望到佢嗰下揸機揸到痙攣咁,啲相又唔係靚,就po上嚟講咗一句咁大把。班柒頭就衝哂出嚟護主

仲話咩無反單反可以點揸機,又點單手揸機打板張圖條女街拍炸下話咁普通嘅情況都揸得咁衰,哩啲好明顯係冇去重視基本功嘅壞習慣嚟有能力做但唔咁做同做都唔識做就話唔洗做係兩件事嚟
人地職位係攝影師,你吹得人漲咩,你做到先算啦
認真問,佢做緊咩公司
我想講,
狗仔隊啲相其實控光幾好,
要清楚時 好清楚比你睇到人地掃貨買名牌;
偷食時, 又影得暗暗地, 詳細既留比讀者自己幻想。
只不過係有時佢地影既野 表達既野,唔係你想睇既野 先會覺得人地差。
咦~個龜頭上水啦wo
喂!po你啲神作開下眼界先啦
唔會又係好似上面果啲咁得幾兩野又扮大師掛
咁呢樣我都好同意
睇黎你唔知影樓用閃粒開快門1/200有咩問題wor
你返去睇返說明書先啦
你講嘢真係好低質冇錢收=貼錢請model,踩你主人=要有神作一係就咩龜波氣功九唔搭八又冇殺傷力
咁我貼錢出去搵model練習影又可以叫職業攝影師

小弟受教了
等我又出黎幫人影相搵食先

唔怪得咁多人出黎頂爛市啦,原來禁個快門就當自己識影相
要識煮野食先可以批評
又係呢句
婚攝大把好似你咁得姿勢又真緊
佢完全唔回應我段嘢,淨係一味白撚痴痴咁講埋哂啲鳩嘢睇得出佢現實都唔係好識做人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞