有冇人講下蛋糕星球咩料

246 回覆
3 Like 17 Dislike
反而想知啲人點睇伍sir
講極都冇point只係訴諸權威

「我識得呀邊個都係咁,所以咁一定啱」

你聽唔明我覺得你柒啲wo
無反可以吊手影都係攝影基本野黎
古老石山係唔會明
啲老人家唔擺吓權威就會覺得自己好廢
無計
依家live view唔會delay好勁呀,你又唔係影賽車,如果無反,evf既作用我覺得係唔使怕反光
咁我寧願睇阿黎
標題黨
日日對住個芒講一大論講左都唔會發生嘅野
讀spec
攝影界燒山
其實個原因應該係EVF refresh rate、像素都高過live view個mon,所以用EVF影會好啲
以前專業攝影師唔用LiveView影相原因:
1. LiveView以前因為refresh rate唔夠,會有delay時滯
2. LiveView係陽光下唔夠光睇唔清楚
3. LiveView當年像素唔夠
以上三樣基本上已經係無反上解決晒。EVF解決猛陽光睇唔到嘢,愈嚟愈高嘅像素同refresh rate同光學觀景器距離拉近。
同埋屌,人地攞緊部Canon R無反,你屌9人唔用光學觀景器JM9.
痴線㗎連登仔。。。。。。
過十年只有陽光猛或者迫到牆時先會用eve睇吧
時代都變啦仲追住用唔用Eve好低能
其實就算光學時代,用eve睇完都唔代表就對得正確
反而依家Af做得好,mon都唔睇盲拍都仲得(都有因為記憶卡不像底片貴可瘋狂拍這因素)
打鳥買支Rf m1直頭唔睇mon對焦,唔通就唔專業了呀
咁當然我冇見過賺到錢攝影師係用mon影
攝影個手勢其實好基本野
淨係睇你影直倒點拎部機都有得教
大家唔好嘈啦

利申:我無用無反,上攝影師堂佢地都係用單反多
再利申:無見過搵到錢既攝影師淨係睇Mon影
已經進入左無反時代啦
唔淨只攝影堂,上中文會話課都無教人講粗口啦,但大家都練到一口好本領
上堂教你係基本野,實戰要靠自己既

你無見過唔代表無
關你撚事咩on9
唔怪得見親啲人話上過堂既10有9個都比人嚴棄,個腦學到死哂唔識變通,咩思路都硬哂駄,咁點會影到好作品
唔通睇你拎機拎到錯哂都由你咩
點為止錯先?
你試過單手打揸機影未?
咩情況會需要?
你所謂既揸得正確對影相有咩幫助呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞