LIHKG 箍牙集中討論區25

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
可以搵左普通科先,診金都平啲啦
佢地見你個case難處理自然會refer你去專科
呢樣真係要逐個醫生搵評價了同埋好睇你本身budget
自從尋日食嘢跌咗食物殘渣落啲窿度就冇咗層白色膜,今日都冇再生返出嚟,淨係得返兩個窿⋯⋯請問係咪正常架,好擔心,不停上網睇
我都係嘴突 揀專科 學生
其實好多人嘴突都合到口
但一笑真係無咁靚
你係上鄂骨都突話建議專科
一定係貴啲 儲到首期然後分期都接受到既
但專科比我感覺pro啲詳細啲
可能箍過普通科有對比
白色膜我都冇長期留意佢,淨係睇住有冇流血
絲打你止左血未?我記得我第二三日都仲有d血水
如果唔係血流不止應該都冇太大問題
唔洗太緊張佢會陰d陰d好番
我無剝過前臼唔知
但以我認知應該傷口無再流血就無乜問題
因為始終牙肉未復原個窿都會係道一排
好難唔跌食物咖 唯有清潔做好少少
咁應該冇問題喇,今日都已經冇晒血水同血腥味,大力少少漱口都冇血,我太緊張啦,我長期放住塊鏡喺側邊,每食一啖野就照下有冇跌食物碎碎落啲窿度,一跌就衝去漱口沖返出嚟
我準備箍 同上面bosum絲個價一樣
面型應該會變少少
首期二萬幾 剝牙另計
有冇人試過係剝大牙先箍

我本身箍牙應該會剝上下左右四隻

但我右邊最入個隻大牙依家杜牙筋
好得番就11月整牙套 直接同一個醫生幫我箍

但依家好驚佢好唔番
咁就要俾貴d睇專科

好唔番係咪會成隻大牙剝左佢?咁我咪兩邊面唔平衡!?
我就唔等疫情喇 都唔知幾時先完..
同埋箍前都一大堆野要搞
又consult又剩
加加埋埋都兩個月我諗
但係我上星期約咗佢8月中consult絲打可唔可以幫埋我
其實而家醫生真係好忙
飯食唔到 連飲水都冇睇到真係好心痛
聽日上箍
淨係牙篷刷+漱口水夠唔夠
唔識用牙線驚搞到牙肉萎縮
請問一下喺岑儉醫生度箍牙嘅巴絲你哋當初點BOOK
上年7月上旬打去診所問,姑娘叫我8月3號(今日)打去啦。診所十點開,我十點零五分打去,但係已經要飛去留言,留言信箱仲要爆哂我過多陣終於打到,不過係留言,而家等佢打返比我。請問一下佢會唔會打返電話比我?定要我不斷CALL佢?同埋今日又打多次去黃偉光診所,但又係飛留言好難BOOK呀
終於打通,不過姑娘話疫情關係,岑醫生唔收新症。叫我9月打去再約10月/11月。
牙線先重要
想知上左箍點用牙線
你要好似穿針引線咁,兜過個鐵閘攝條牙線入去
聽講有啲牙線係箍牙專用,但我就用緊最普通果隻
有畫面
我而家用緊牙線叉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞