LIHKG 箍牙集中討論區25

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
你哋覺得剝智慧齒痛啲 定係上牙箍痛啲?
諗住剝完牙隔一星期上箍 好緊張
same as you...
係咪梁X莊醫生?
係呀~
我分享一下一個新手係菲臘箍

上年年尾就收左我
(我係無refer.係見到佢網上話收症9衝去send email既)

但我之前係佢度mock過一隻打平橫生壓住神經線既智慧齒,都係晨早流流去排,結果都係收既

第一次去就會話你知收唔收你
(收你既下次要比幾千蚊.如果你做既會扣返)
去照個x光,影下相左右面骨大小有無問題,做個牙模

第二次隔左一個月左右啦.叫你返去睇模同講下點同你做

首先我case 佢話本身唔係好嚴重既,但係我牙腳短
正常人有12mm ,我得8mm (最多只可以縮2mm)
姐係6mm所以我就變到好麻煩同要慢慢做

另外有倒及牙,中線唔正,門牙隔離左右兩隻都縮左入去
同牙較有問題(呢個真係個陣先知)

聽到咁樣都已經收得皮其實..

講完一堆你既問題就同你講點做,同幾耐

我case 佢要我mock我 mock 4 隻(本身已經mock左4隻智慧牙)
mock個 4 隻仲要唔係上下對稱既
上面就mock 門牙左邊第三隻 , 右邊第三
下面就mock門牙左邊第4隻 , 右邊第4隻

我當時有問醫生你唔係叫我mock上下對稱怕唔怕明顯大細唔同,佢話唔會

黎到戲肉幾錢呢?
二萬五!但唔包mock牙要自己出去mock
但要搞3年至4年

佢比左幾分鐘你諗做定唔做
我一講完做諗住下次先黎料
點知唔係就即刻落藍色膠圈
好好彩個朝有食早餐.酸軟左成兩個星期,我仲好記得一星期後新年
同屋企人拜年食飯,食個麵差d濁親

我都唔知係我衰定醫生落得太淺,原定一個月後返去上箍,點知第三個星期甩左個,我淆到仆街,9秒9 text個醫生甩左點算

佢話你一個無問題同差唔多返黎上箍可以不用理會
點撚知跟住話支那肺炎停課,無得返去搞都算

8個膠圈甩9哂,呑左落肚會諗至少 3個
同佢講啦佢話覆診前早一星期返去落返就可以

跟住佢其實send左信比我,叫我去mock牙好撚彩無一早mock,如果唔係個4個窿

到宜家有半年年頭話做..到宜家都未做
到下星期去上箍,我真係希望順順利利上到

有幾樣野想話比想去菲臘牙科睇既人
第一
係咪一定要refer先可以去做?
唔係!我係2019年12月見到佢網到話收症即9秒9申請,大概兩個星期至3個星期有人打比你同你約幾時間

第二
唔好諗住你想幾時睇就幾時
因為醫生要同教授夾時間,同埋佢會問你下次幾多號得唔得,個日唔得就要再下個月,你睇開星期三就每個月某個星期三既上午
所以時間方面自己衡量一下

第三
價錢幾錢?
每個人唔同啦,但決定左做既之後個次比要幾千蚊,
同大概第三次就比半數但會扣返之前個幾千蚊,之後每次覆診都係比一千

第四
箍牙費包唔包mock牙?
係唔包既,我就問過幾間mock牙都話400-800不等一隻未計咩檢查費乜乜柒柒
最後我2100四隻包檢查包麻醉包藥

有咩問題我盡量解答啦關於係菲臘牙科做教學病人既野
爸打最近睇完佢就收我 叫我返去等電話至少等三個月至一年 但冇講到點解收 只係話我個case唔複雜
佢俾我揀傳統外箍25000/內箍80000/invisalign 30000
佢另外仲話我可以上面內箍下面外箍就40000
想問呢個價係咪定咗㗎啦?定係睇完收1500嗰次之後個價又會唔同咗?
另外唔包剝牙洗牙 所以我就諗其實會唔會出面箍仲好 因為咁樣計曬成筆數好似同出面箍差唔多

又想問下我喺菲臘箍牙但走出去洗牙 出面啲牙醫會唔會唔likey

最後 學生哥筆直唔多40000真係最盡所以想問下到底揀邊隻箍好啲?佢有話傳統就master學生幫我 透明就higher training (?)幫我 就咁聽落去好似master箍穩陣啲

巴打你幾時send email過去?等左幾耐先打俾你約第一次檢查?thx
巴打你幾時send email過去?等左幾耐先打俾你約第一次檢查?thx
sor用前置好濛 依家清楚啲好似唔係3m呢隻
7月尾sd 第二日定唔知隔咗一日就打嚟
我啲牙都多積 應該去完積完定箍牙先
今朝起身大牙有少少酸 但過左陣又冇乜野 我有啲擔心係我牙醫冇放好係牙縫中間
BTW 我係放呢種 可能會冇咁酸?

應用係,藍色橡筋先所以咁酸痛令人想死係因為佢會不停漲大
有無巴絲係箍緊陶瓷牙箍? 好似平啲 但同隱適美邊隻會箍得好啲?
一定係陶瓷唔洗諗
我上星期剝完左邊,聽日剝右邊
唔知點解剝完左下個粒個窿有時會痛,係咪正常
我剝完之後第4日先開始痛,去返牙醫度check係有輕微dry socket所以痛,佢幫牙窿打咗抗生素針同食藥後就冇事~
反正你聽日都去再剝,記得同牙醫講,叫佢比藥你食
絲打!爬文見到你之前有講過大圍李醫生
請問你可唔可以做我介紹人?感激你

爬過文應該會見到絲打話李醫生太full太忙所以唔諗住再refer人睇佢
其實仲有好多高質牙醫既,可以試下分散投資
sorry我唔會再做referee住啦
因為想確保返李醫生病人既利益
唔想佢地覆診等太耐
你試下搵其他醫生consult下呀
代表你d牙已經郁緊,好事黎
佢有無比牙蠟你?有既話可以包住佢
或者你用手輕輕將鐵線向內屈入去,會好d
不過我自己一直都無用過牙蠟
通常吉一個星期,個個位會好返
然後生一層厚d既肉去保護佢
到時就唔會再痛
無俾牙蠟 有諗過去買(唔知邊度搵)
屈過但係佢彈返轉頭
勾到怕左食嘢
陰力用指甲禁佢入去
唔好唔食野
之後好易面凹有牙套臉
我試下唔該晒絲打
我都吉緊但冇用蠟,
但我諗緊一路吉住佢會埋到口咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞