LIHKG 箍牙集中討論區25

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
係啊完全冇記憶ga
感覺係瞓左個好舒服嘅覺
起身個下我第一時間係覺得好急尿
不過我個手術好似比預期長左接近2個鐘
我就舒服了屋企人起出面就驚lu
做手術前個幾個禮拜基本上就係個個禮拜去覆診
度依樣度個樣
我記得手術前2個禮拜醫生話度曬d嘢之後發現我個情況唔係咁簡單
佢另外提出一個方案話可以有全面d嘅改善
就係起髮線位開刀拉面皮落黎
由顴骨開始郁
我同屋企人聽到o曬嘴
最後緊係揀就咁起口裡面開刀
...
其實我無同屋企人講
實驚到仆街
唉岩岩做完consult好崩潰
原來排牙好多問題
第一,個醫生話我本身下顎骨有少少歪
所以箍完出黎中線都唔會對得準
不過佢話上排牙就一定會幫我拉準
咁依個我都okay既 因為其實笑都淨係睇到上排牙

第二,就係我下巴都比正常短 箍完下排牙都會比正常人入啲

屌第三就係,原來我下排門牙定側門牙下面啲牙肉 有一隻多生齒
如果要箍牙就要剝左佢先

跟住牙醫比我既plan就係 上排剝兩隻臼齒 下排唔洗剝但可能要磨牙 唔包剝牙就$30000 臼齒$1000一隻 如果隻虎牙要骨釘就加$4000 洗牙$500per1 包固定器
隻多生齒佢就無能為力 話我可以自己搵相熟牙醫/佢介紹專科比我
佢話可以拉返整齊啲牙(下排啲牙歪+上排有虎牙),解決上排個少少哨既問題 但上下排中線因為骨既問題佢應該拉唔到正一正 整係可以確保上排個中線對正 如果我真係好concern依樣野佢都可以refer我去睇專科

想問下有冇人試過以上幾種情況
第一二個問題專科有冇得搞?
同埋有冇人有剝過多生齒有醫生推介
的確自己唔係專業唔會知啲牙係好多問題,但牙醫一睇先發覺原來係咁複雜,我當初都係咁樣搞到個人好唔開心~
你去專科睇下啦,就咁睇都覺得你個case好複雜,其實排牙跟成世去專科醫生都係比多兩三萬,咪去consult下專科醫生睇下同普通科嘅方案有咩分別~
因為下排醫生話唔用得陶瓷
頭先一見到張X光片門牙下面多左隻牙已經心知不妙
再聽到有咁多問題真係有啲想喊
其實排牙對我外觀唔係話咁大影響 係笑得唔靚 側面睇無下巴 上唇有啲外翻但睇落又唔覺有嘴突咁
但聽完佢個consult之後搞到我好concern咁樣箍完之後其實都唔會達到我想要既效果我都覺得啲牙係一世唔想箍完出嚟都係勉勉強強咁
想個絲打最後簡左邊到箍收費如何
可唔可以留contact做referrer
有冇箍mk鄧既朋友
以前好似一萬到
下星期去莫重偉度consult
緊張
想問下大家剝牙要幾多錢架
mk鄧快靚正600一隻
好貴!
我要剝四隻咁又唔見二千四

Btw見你地個個都推薦 佢會唔會好難book架
六百都貴
你排政府啦
me
你多唔多同佢溝通 每次一整完都好似被趕走敢 想講多兩句都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞