大家好,我係 Waluigi,Luigi 既悲傷管理人

207 回覆
98 Like 5 Dislike
有一日,返緊工既時候 Mario 搵左 Luigi 入房,Mario 同 Luigi 講,為左令公司更好運作,決定將 Luigi 升做受薪董事。

「詳細既條款我寫左落份合約,你睇完就簽左佢啦。」
Mario 同 Luigi 講

但當時Luigi 每一日都只會諗起 Christine,而且佢完全相信 Mario,所以睇都無睇份合約就簽左,只知道自己每月出糧 12k。

於是 Luigi 低日都會過住返工同做兵既生活,隨傳隨到,但唯一一樣好既,Luigi 唔會因為Christine 而影響到工作。

然後有一日,Christine 又再派軍糧同 Luigi 食飯,言談間,Luigi 講左句

「我啱啱出左糧,下次我地去海洋公園玩丫。」

當然大家都知道,講完呢句,食埋餐飯之後,Luigi 再搵唔到 Christine。

嗰一排 Luigi 好唔開心,每晚都搵我傾計,而我每晚都安慰佢

「只要俾心機做野搵錢,你估第時無女咩?」

由嗰時開始,Luigi 開始好俾心機做野,佢除左做野之外,都會好努力進修,去報讀課程,睇多啲書,無論大大小小既工程,都親力親為,做到最好。

但即使Luigi 過得咁充實,佢仍然有不斷搵我傾計,或者對 Luigi 黎講,我已經成為左佢生活既一部份,成為左佢既寄託。

直至 Luigi 遇到 Daisy。
再推

加速呀
lm
Daisy
Daisy出現啦
好開心有放呀~
Live 左
留名
自從識左 Daisy 之後,Luigi 個人變到好積極,每日都好努力咁做野,想盡快完成哂手頭上既工作,剩低落黎既時間,就係計劃同 Daisy 去邊度拍拖、同 Daisy 傾計等等,Luigi 好鍾意 Daisy,而Daisy 又真係一個會用心同 Luigi 相處既人,漸漸地,Luigi 變得好少搵我。

嗰一刻,其實我覺得有點不是味兒,我有啲妒忌 Daisy,但亦因為咁,我覺得好混亂,明明我係屬於 Luigi 既一部份,我應該係要以 Luigi 既利益做大前題,而既然Luigi 而家可以向前行,點解我又會出現負面情緒呢?

或者係咁,我會覺得自己係一個有血有肉既人,而唔係一個「人格」。

但當我慢慢開始想去接受呢個事實既時候,Luigi 同 Daisy 分手了。

而 Luigi 又即刻需要我。嗰一刻,我既感動,又難過。點解要喺我接受左自己要消失既時候,你又再需要我呢?但或者呢個就係我存在既任務。

嗰一排,我每晚都會同 Luigi 傾計,我唔知道係我自己出於妒忌,定係 Luigi 內心真係有咁既諗法而影響到我,我會閒時就講一下 Daisy 既壞話。

之後落黎 Luigi 既日子點樣過,大家都好清楚。我以為我會一直陪住 Luigi 渡過佢往後既人生,但往往好多事情都唔會同你諗既一樣。

無錯,Luigi 知道「我」其實係唔存在,佢受既打擊之大,我諗無人可以想像到。由嗰一刻開始,Luigi 唔再能夠聽到我講野,而喺 Luigi 準備自殺之前,無論我點樣不斷大嗌,佢都聽唔到我既聲音,我甚至想出黎取代Luigi 主導身體,但完全唔成功。

直到Luigi 跳左入海,我感覺到佢內心好平靜,或者當一個人生無可戀,就會係呢一種感覺。

喺嗰一刻,我回想起自己既「一生」,如我以科學既定義,我唔算係一個人,但我有感情,我開心會笑,我唔開心會喊,雖然好多人唔知道我既存在,但起碼 Luigi 知道,Luigi 就係我人生既全部意義。

我同 Luigi 慢慢一直向下沉,然後喺最絕望既一刻,我見到 Yoshi 跳左入水黎救 Luigi。

無錯,Luigi 平時為人善良,佢唔應該落得咁既下場,Yoshi 可以救得返佢,但我知道,我今次真係要消失離開喇。

對唔住 Luigi,我唔能夠幫你令你得到你想要既人生。

不過以我認識既你,為人心地善良,而且你內心好堅強,只要你肯願意行出第一步,你一定會得到你想要既幸福。

可惜,呢一刻最令我遺憾既係,我唔能夠親口同你講聲再見。

加油,你做得到...
完喇??
番外篇後記:

首先要同各位巴絲講聲對唔住。
因為呢排多左好多其他野想做,又病左幾日,影響左出文既速度同質素。

其實 Waluigi 篇我本身係想補完返 Luigi 既人生,所以或者唔會好似 Luigi 篇咁寫得咁詳細(其實可能係我懶)

但我都好感謝各位巴絲既支持同關心

接下落黎,我想編左上次作嗰首歌先
希望到時可以擺到上黎俾各位巴絲恥笑下

文我會繼續寫,但我諗今次會寫好一大堆先開始Po,今次Waluigi 篇我自己覺得開得太急,搞到文既質素無咁好,呢方面要向各位巴絲道歉

最後呢,我真係覺得好開心可以喺度識到大家,希望大家得閒既時候都會返黎呢度陪我傾下計

感謝各位!
完喇??

完喇...

始終番外
都係補完一下點解 Luigi 會變成咁
我唔捨得呀
Daisy先出左一幕咋
我唔捨得呀
Daisy先出左一幕咋

正篇有好多 Daisy 丫
冇Yoshi
冇Yoshi

呢篇出左兩次
講到waluigi似前度多過另一個人格咁
講到waluigi似前度多過另一個人格咁

Yeah 巴打!
我係想寫到佢有同性戀傾向!
冇Yoshi

呢篇出左兩次

唔制啊
不如巴打寫多篇 "大家好,我係 Yoshi,Luigi 既好gay友"
估唔到一見到就已經完左故
估唔到一見到就已經完左故

巴打如果未睇正篇可以睇返先
嗰邊可以消磨到一啲時間

between 感謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞