大家好,我係 Waluigi,Luigi 既悲傷管理人

207 回覆
98 Like 5 Dislike
留名
luigi
yoshi island仲會唔會講落去
......shi!!!!!
到第二朝早,Luigi 返學校,上到黎三樓,就有幾個同學圍住佢,不斷大叫佢 「情聖」,Luigi 覺得好奇怪,然後佢去到走廊既壁報板,好多人圍左喺度,一見到 Luigi 大家就起哄。Luigi 一望壁報板,就見到自己封情書貼左喺上面。

周圍既人不斷取笑 Luigi,Luigi 覺得無地自容,即刻推開所有人,撕走封情書,就跑走左上天台。

上到黎天台,Luigi 覺得好難堪,佢第一次萌生左自殺既念頭,呢個時候,我叫停左佢。

「Luigi,自殺係解決唔到問題。」

「請問你係...?」

「我叫阿威,都係讀中三。」

阿威係一個身材高大既學生,染金毛,俾人一種古惑仔既感覺。

而自從我得到阿威呢個身份之,我有時會代替 Luigi 主控身體,一遇到其他人既欺凌,我就會作出反抗,有時打起架上黎,阿威一個打四個都無問題。

而 Luigi 係無作為阿威時候既記威,佢見到其他同學口腫面腫,開始唔再欺凌佢既時候,佢覺得係阿威幫緊佢。

但返到屋企,對於老豆既虐打,阿威出唔到黎幫助 Luigi,因為對 Luigi 黎講,阿威係同學,佢係唔應該會喺屋企出現。

之後既中學生活,因為無再有人欺凌Luigi,Luigi 既生活都過得好平淡,唯一一個心結,就係唔知點解 Christine 要貼封情書出黎。發生呢件事之後,Luigi 無再去操場,就算喺走廊見到 Christine,佢都選擇調轉頭走開。

基本故事線諗好左

但深入d 既野未諗好

基本故事線諗好左

但深入d 既野未諗好

到第二朝早,Luigi 返學校,上到黎三樓,就有幾個同學圍住佢,不斷大叫佢 「情聖」,Luigi 覺得好奇怪,然後佢去到走廊既壁報板,好多人圍左喺度,一見到 Luigi 大家就起哄。Luigi 一望壁報板,就見到自己封情書貼左喺上面。

周圍既人不斷取笑 Luigi,Luigi 覺得無地自容,即刻推開所有人,撕走封情書,就跑走左上天台。

上到黎天台,Luigi 覺得好難堪,佢第一次萌生左自殺既念頭,呢個時候,我叫停左佢。

「Luigi,自殺係解決唔到問題。」

「請問你係...?」

「我叫阿威,都係讀中三。」

阿威係一個身材高大既學生,染金毛,俾人一種古惑仔既感覺。

而自從我得到阿威呢個身份之,我有時會代替 Luigi 主控身體,一遇到其他人既欺凌,我就會作出反抗,有時打起架上黎,阿威一個打四個都無問題。

而 Luigi 係無作為阿威時候既記威,佢見到其他同學口腫面腫,開始唔再欺凌佢既時候,佢覺得係阿威幫緊佢。

但返到屋企,對於老豆既虐打,阿威出唔到黎幫助 Luigi,因為對 Luigi 黎講,阿威係同學,佢係唔應該會喺屋企出現。

之後既中學生活,因為無再有人欺凌Luigi,Luigi 既生活都過得好平淡,唯一一個心結,就係唔知點解 Christine 要貼封情書出黎。發生呢件事之後,Luigi 無再去操場,就算喺走廊見到 Christine,佢都選擇調轉頭走開。

諗起Monster入面個超人蘇納坦
好慘 點解要貼出黎
Lm
返來囉
去到中三學期尾,Luigi 既成績唔足以升上中四,所以畢業之後 Luigi 就去左老豆既公司打工。

至於Mario,佢就覺得再讀上去都升唔到大學,所以佢都決定唔升上去,一齊去跟老豆做學徒。

嗰段日子,老豆好主動教Mario 所有知識,而Luigi,主要負責執頭執尾。當然,老豆都有繼續喺飲醉酒之後打 Luigi,而且情況越黎越嚴重,但Luigi 都只係默默忍受。當期時我有過幾個身份,都係陪下Luigi 傾計,但就無再取代Luigi 主控身體。

幾年後有一日,老豆間公司接到一個小投訴,就係喺完成工程之後,有部份既垃圾無清理走,而負責呢部份工作既,係 Luigi。

於是當晚老豆飲醉酒後,又再拎 Luigi 出氣。

「你個打靶仔,我咁辛苦養你,俾埋份工你做,你做少少野都做唔好,你有無用呀!?」

而最過份既係,今次老豆係用士巴拿掟埋 Luigi 度,好彩只係掟中 Luigi 隻腳,而 Mario 呢個時候就阻止老豆,仲叫 Luigi 返入房先。

Luigi 返到入房,一上床就不斷喊,佢諗點解佢一直咁努力做咁多野,老豆都唔識欣賞,無讚賞過佢,但佢一做錯少少野,就鬧到佢狗血淋頭,佢覺得好唔甘心,但又做唔到任何野。

然後第二日,發生左一件令人震撼既消息。

老豆被發現喺十八樓既走廊,直跌左落樓死亡。警方調查之後,話老豆應該係飲得太多酒,一個唔小心跌左落樓。

喺醫院入面,Luigi好傷心咁喊左出黎,雖然老豆對Luigi 唔好,但始終係佢老豆。

而 Mario 就搭住 Luigi 膊頭講

「Luigi,而家我地得返大家呢一個親人,放心,我會撐起公司撐起頭家,我地一定可以捱得過。」

嗰一年,Mario 同 Luigi 啱啱十八歲。
個老豆真係意外死咗
巴打個故節奏捉得好好
令人好易代入
腦海有晒畫面
貼情書諗起惡作劇之吻
睇緊泰版
等睇邊個人格同老豆大戰唔小心推跌老豆...

我是來推post的
第時我同人講Mario屋企嘅事可以用呢個故
加油呀 好好睇
留個名先
佢地老豆真係意外死?
意外死好啊意外死
意外
https://lihkg.com/thread/212618/page/14?ref=android

位巴打就黎唔得喇
Luigi可唔可以過去集氣
https://lihkg.com/thread/212618/page/14?ref=android

位巴打就黎唔得喇

位巴打就黎唔得喇

啱啱追完 Post
麻煩大家都幫幫手過去集下氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞