大家好,我係 Waluigi,Luigi 既悲傷管理人

207 回覆
98 Like 5 Dislike
接下黎既幾年,喺Luigi 既成長裡面,每當佢遇到好唔開心既事情,或者係俾人責怪既時候,佢都會選擇將責任推俾「我」,令佢自己好過啲,所以久而久之,好多同學都覺得 Luigi 係一個大話精。但由於Luigi 喺老師面前總會唔敢出聲,所以老師都無發現到呢個問題。

而第一次 Luigi 同我交流,其實係發生喺八歲嗰年。老豆酗酒問題越黎越嚴重,好多時因為一啲小事就發脾氣,唔知道係咪因為 Luigi 比較細膽同埋細個發生過既掟狗事件,老豆係比較針對 Luigi。

有一次,Luigi 唔小心打爛左老豆隻酒杯,老豆一嬲起上黎就一巴打落 Luigi 度,然後就將佢困喺雜物房入面。

Luigi 喺房入面喊,喊喊下,佢望住牆角既一角講

「你又係做錯事所以俾人困喺雜物房?」

當期時我都嚇左一嚇,因為係Luigi 第一次同我講野。

而喺雜物房入面既我,係一個八歲既小男孩,黑髮黑眼睛,身穿背心短褲,瑟縮喺牆既一角。然後我慢慢回過神,回答 Luigi

「係呀...我都係因為做錯事俾人困喺度...」

「喔,我第一次見你,你係第一次俾人困入黎?」

「係呀...」

「喔,咁我就係你前輩喇,唔駛怕,好快就會習慣。」
Luigi 安慰我講

然後成晚,Luigi 就同我分享佢每一次做錯野俾人困入黎雜物房既經驗。

我記得,當期時我個名叫做 Stanley。

到第二日,Luigi 將我既事情話左俾 Mario 聽,Mario 覺得有啲奇怪,於是佢夜晚就話俾老豆聽 Luigi 喺雜物房識左個新朋友叫 Stanley,老豆嗰下嚇到窒左一窒,然後過幾日,我就見有一班道士喺雜物房門口做法事,而老豆之後就無再將Luigi 困喺雜物房,取而代之既懲罰,就係暴力。
呢篇好似出過la
呢篇好似出過la

sor 呀
明明按左 copy
呢篇好似出過la

sor 呀
明明按左 copy

唔洗梳
快d post番la
即使升左上中學,老豆打 Luigi 既習慣都係無變,但老豆從來唔會打Luigi 塊面,而 Luigi 都唔會同任何人講,而唯一知情既 Mario,都無話俾任何人聽呢件事。

去到 Band 5 中學,Luigi 都係無改變到一發生事情就搵「藉口」,於是好多同學都覺得佢成日講大話,而 Luigi 亦因為咁成為左同學欺凌既對像。

一開頭,只係一啲語言羞辱,但日子耐左,班同學越黎越過份,佢地開始對 Luigi 郁手郁腳,其中有一次,佢地放學之後綁住左 Luigi,然後用紙揸成紙波,用 Luigi 黎做靶。我仲好記得班同學定既分數,中手腳有 5 分,中身體有 10 分,中頭有 20 分,而如果掟中重要部位,就有 50 分。但即使受到咁嚴重既欺凌,Luigi 都只係默默承受。

而當期時,我第一次擁有一個比較長時間既身份,我叫 Robert。

對於 Luigi 黎講, Robert 係一個同年級既同學,都係成日俾人欺負既角色。

「係呢Luigi,點解你唔反抗佢地?」
我問

「我覺得如果佢地欺凌完我,佢地滿足完之後就會減少欺凌其他人既機會。」

其實Luigi 係懦弱,定係善良,連我都唔知道。
又係mario你條契弟
lm
留名 好好睇
又係mario你條契弟

n

你有份上頭版呀 路易吉

你有份上頭版呀 路易吉

你有份上頭版呀 路易吉

嗚呀
佔到個版角!
新故留名

你有份上頭版呀 路易吉

嗚呀
佔到個版角!

有得上報紙
今日一次過追哂Luigi故
巴打就已經開左Waluigi啦
呢個留番一陣追

好鍾意巴打既角色設定同世界觀
平時都好鍾意諗下主角以外路人既人生
睇既時候有笑位但有時諗到現實都幾無奈
巴打勁細心 lilli個名個啲細位
仲要寫埋歌
不得了

巴打加油
Like埋fb先
pish
仲有一路唔記得講
我好欣賞樓主啲gag位
黎得好自然,而且都幾update
今日一次過追哂Luigi故
巴打就已經開左Waluigi啦
呢個留番一陣追

好鍾意巴打既角色設定同世界觀
平時都好鍾意諗下主角以外路人既人生
睇既時候有笑位但有時諗到現實都幾無奈
巴打勁細心 lilli個名個啲細位
仲要寫埋歌
不得了

巴打加油
Like埋fb先

多謝絲打睇得咁細心

我睇故事動漫都好鍾意留意下d 配角
諗佢地都會有自己既人生
所以就朝住呢個方向寫左 Luigi 出黎
仲有一路唔記得講
我好欣賞樓主啲gag位
黎得好自然,而且都幾update

多謝巴打一路支持

不過暫時無貨寫 gag 野
舊post追live睇晒
新post巴打再寫歌有無興趣比我填詞

有呀
但我主要寫都係d 情慢歌

乜鳩都鍾意填,
睇到呢個post名已經想幫waluigi寫首主題曲

醒唔起呢邊無pm

巴打有興趣add 我 tg 傾

ss9678
繼續追
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞