大家好,我係 Waluigi,Luigi 既悲傷管理人

207 回覆
98 Like 5 Dislike
留名
終於出前傳
留名
舊post追live睇晒
新post巴打再寫歌有無興趣比我填詞

有呀
但我主要寫都係d 舒情慢歌

有呀
但我主要寫都係d 情慢歌
waluigi既前世今生

有呀

乜鳩都鍾意填,
睇到呢個post名已經想幫waluigi寫首主題曲

有呀

乜鳩都鍾意填,
睇到呢個post名已經想幫waluigi寫首主題曲

我聽日pm 你傾
接下黎既幾年,喺Luigi 既成長裡面,每當佢遇到好唔開心既事情,或者係俾人責怪既時候,佢都會選擇將責任推俾「我」,令佢自己好過啲,所以久而久之,好多同學都覺得 Luigi 係一個大話精。但由於Luigi 喺老師面前總會唔敢出聲,所以老師都無發現到呢個問題。

而第一次 Luigi 同我交流,其實係發生喺八歲嗰年。老豆酗酒問題越黎越嚴重,好多時因為一啲小事就發脾氣,唔知道係咪因為 Luigi 比較細膽同埋細個發生過既掟狗事件,老豆係比較針對 Luigi。

有一次,Luigi 唔小心打爛左老豆隻酒杯,老豆一嬲起上黎就一巴打落 Luigi 度,然後就將佢困喺雜物房入面。

Luigi 喺房入面喊,喊喊下,佢望住牆角既一角講

「你又係做錯事所以俾人困喺雜物房?」

當期時我都嚇左一嚇,因為係Luigi 第一次同我講野。

而喺雜物房入面既我,係一個八歲既小男孩,黑髮黑眼睛,身穿背心短褲,瑟縮喺牆既一角。然後我慢慢回過神,回答 Luigi

「係呀...我都係因為做錯事俾人困喺度...」

「喔,我第一次見你,你係第一次俾人困入黎?」

「係呀...」

「喔,咁我就係你前輩喇,唔駛怕,好快就會習慣。」
Luigi 安慰我講

然後成晚,Luigi 就同我分享佢每一次做錯野俾人困入黎雜物房既經驗。

我記得,當期時我個名叫做 Stanley。

到第二日,Luigi 將我既事情話左俾 Mario 聽,Mario 覺得有啲奇怪,於是佢夜晚就話俾老豆聽 Luigi 喺雜物房識左個新朋友叫 Stanley,老豆嗰下嚇到窒左一窒,然後過幾日,我就見有一班道士喺雜物房門口做法事,而老豆之後就無再將Luigi 困喺雜物房,取而代之既懲罰,就係暴力。
Lm
樓主你話唔知今次出故啱啱啱我地睇
我想同你講,呢個post第一篇已經吸引到我好似上一個咁一直追落去
正,又有得追故
今次個角度幾特別
留名
分分鐘推爆你
樓主
劉明留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞