大家好,我係 Waluigi,Luigi 既悲傷管理人

207 回覆
98 Like 5 Dislike
留名 前傳結局睇到喊
lm
用咗一晚追完luigi故
呢邊要日日mon post等更新啦
接下黎既日子,我都會喺 Luigi 受到欺凌之後出現,陪下 Luigi 傾計,俾 Luigi 覺得佢係保護緊我,而甘願去承受欺凌。

呢個情況,一直持續到中三既上學期。

話說有一日小息,Luigi 喺操場睇緊書,然後強風一吹,就張Luigi 張書簽吹到去隔離張櫈度,而恰恰有人幫 Luigi 執起左張書簽。執起書簽既係隔離班既一個女仔,個女仔生得唔高,中等身材,唔算靚,札住一對孖辮,戴住一副眼鏡,好典型一個乖乖女既樣。

「俾返你丫。」

「唔...唔該...」

經打探之後,Luigi 知道呢個女仔叫 Christine。

自嗰時開始,Luigi 每逢小息或者放 Lunch,都會走去操場睇書,佢希望再見到 Christine。

呢個情況持續左一個月,但 Luigi 一直都無同 Christine 傾過計,而 Christine 每次見到 Luigi,都會好有禮貌咁微笑點頭,然後就坐埋一邊睇書。

由於Luigi 好多時都喺操場上出現,所以平時欺凌佢既人都搵唔到機會出手,而且可能 Luigi 完全唔反抗,欺凌佢既人覺得無癮,就少左欺凌 Luigi,而我 Robert,亦越黎越少出現。

直到有一晚深夜,Luigi 出左廳,拎起電話就講

「Tina,我想追一個女仔,可唔可以教我點做?」

無錯,今次我變左做 Tina,亦係第一個女性既「我」,喺Luigi 心目中,我係 Luigi 既小學同學,係唯一一個相信 Luigi無講大話既人,亦係 Luigi 唯一一個女性「朋友」。

「Luigi,你想追人,咁就要睇多啲追女仔既書,要用啲方法去追佢返黎。」

於是第二日,Luigi 就去圖書館借左幾本關於戀愛既書,然後每晚等老豆同Mario 瞓左,就出廳打電話俾我,討論一下點樣追 Christine,而最後得出既結論,就係寫情書。

「但記住,情書既內容要表達到愛意,但又唔可以太長。」
lm
live了
同上面巴打講一樣
樓主d gag位好自然
寫得好真實好正
又Tina
咁正篇個Tina...
live了
同上面巴打講一樣
樓主d gag位好自然
寫得好真實好正

感謝呀巴打
又Tina
咁正篇個Tina...

應該係真人掛...
又Tina
咁正篇個Tina...

應該係真人掛...

luigi發現中學同學做雞,決心改變呢個香港
又Tina
咁正篇個Tina...

應該係真人掛...

luigi應該睇唔明堆暗號..掛
又Tina
咁正篇個Tina...

應該係真人掛...

去到冰島咁遠做...
又Tina
咁正篇個Tina...

應該係真人掛...

去到冰島咁遠做...

出trip姐
巴打以前有無寫過撈麵故
pish
巴打以前有無寫過撈麵故

無呀,我第一次寫故
Christine 你好:

(低兩格)自從你上次幫我撿起書簽,你已在我生命中佔據了一個位置,一個無可替代的位置。

你就像陽光一樣,把我陰暗的內心照得光明。

你就像流水一樣,洗刷著我心中的傷痛。

你就像秋風一樣,把我腦海裡的枯葉吹走。

(低兩格)每一天每一分每一秒,我的腦海裡都是你,我很喜歡你,想讓你快樂,請問我有這個機會嗎?

(低兩格)我會等你的回信。

愛慕你的人
Luigi

情信寫好之後,Luigi 一直掙扎要點樣俾 Christine,擺喺 Christine 張枱入面?但Luigi 唔敢去其他人既課室,於是 Luigi 決定小息既時候直接交俾 Christine。

原本既計劃,係 Luigi 等 Christine 坐低之後,張封信交俾佢,然後等 Christine 回應。

可惜太細膽既 Luigi,連交封信俾 Christine 既勇氣都唔夠,最後小息鐘聲響起,佢就死死地氣返課室。

到左Lunch 食完飯,Luigi 又黎到操場,Christine 都坐左喺度,然後Luigi 深深吸左一啖氣,衝埋去 Christine 度,擺低左封信,乜都無講就跑走左。

當然,喺咁樣既情況下,Christine 當然唔會有咩回應,Luigi 就如常咁放學返屋企。
留名
Lm
好搞野呀Luigi
好搞野呀Luigi

嗰個年代毒撚追女係咁架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞