大家好,我係 Waluigi,Luigi 既悲傷管理人

207 回覆
98 Like 5 Dislike
https://lihkg.com/thread/212618/page/14?ref=android

位巴打就黎唔得喇
Luigi可唔可以過去集氣

啱啱追完 Post
麻煩大家都幫幫手過去集下氣

連登有愛
我都過左去啦
接下落黎既幾年,Mario 將公司生意越做越大,而 Luigi 亦越黎越學到好多關於水管既知識,漸漸地,Mario 同 Luigi 既分工就好明顯,Mario 負責接生意,Luigi 負責工程部份,公司喺呢段時間,由原本只有五個人,慢慢擴張去到有二十人。

Mario 對於所有大大小小工程都會接,而為左唔好令客人失望,公司寧願請多少少人手,都唔希望因為人手不足而甩期。因為咁,令到公司開支比較大,兩兄弟其實賺得唔多,佢地都係以打工既形式幫公司做野,剩低既盈餘就用黎營運公司。

縱使係咁,由於 Mario 喺生意上太過出眾,而且Luigi 成日覺得自己比唔上大哥,而且經常都要受客人既氣,所以Luigi 都好常搵我同佢傾計。

直至佢地廿六歲嗰年,出現左Mario 同 Luigi 既人生轉捩點,就係任記搵左 Mario 去出演電影。

之後既事我諗大家都好清楚,Mario 成為左一個大紅大紫既角色,佢張舊公改名做 Mario and Luigi 水管公司,再用手頭上既資金不斷做宣傳同擴闊人際網絡,生意越做越大。

當時 Mario 參加左一個商會,喺商會入面,Mario 同大家關係都好好,除左一個人,Wario。佢地兩個人為左爭做商會主席,經常會針鋒相對,互使手段。

有時候人就係咁,好多時有對手既存在,先會更凸顯到一個人既能力同價值。當期時 Mario 就係有 Wario 呢個對手,以致做好多事情都好積極,光芒越黎越強。

或者因為咁,Luigi 先創造出我 Waluigi 呢個「人」出黎。
Waluigi嘅由來出現了 好正
Wario補圖
Wario補圖

唔該巴打
Wario補圖

唔該巴打

呢個故好有想像力
可以幫到手就好喇
出場了
我同Luigi 既第一次對話,係喺一次商會聚會後,Luigi 單獨喺會場既大露台出面。

「哼...你...就係 Waluigi?」

Luigi 既語氣帶啲輕挑同緊張。

「我係。」

然後 Luigi 就開始同我傾計,開頭既內容主要都係圍繞商會主席既位應該由邊個黎坐,分析返 Mario 同 Wario 邊個做主席會好啲,當然 Luigi 係撐 Mario 的。對話雖然有碰撞,但氣氛尚算平和,始終Luigi 都唔係一個好勝既人。

自嗰次之後,每次商會聚會之後,Luigi 都會喺露台同我見面,但後期既對話,已經係變左 Luigi 自身既問題同煩惱,而我就成為左安慰 Luigi 既人。

呢段日子,Luigi 生活都係返工放工,每日出街都好多人認得佢,但可能礙於佢天生散發出既一種毒氣質,仍然無乜人去接近佢,或者問佢拎簽名。

然後有一日,Luigi 電話突然響起,一聽,就聽到一把女仔聲。

「喂,係咪Luigi 呀?」

原本Luigi 以為係啲推銷電話,但佢唔習慣Cut 人線,所以繼續講

「我係。」

然後對方好興奮咁講
「太好喇,搵到你喇!你仲記唔記得我呀?我係 Christine 呀!」

Christine?Luigi 腦海入面即刻浮現返當時既羞澀又難堪既回憶,但未等得切Luigi 回應,Christine 就繼續講

「不如我地搵日約個時間食飯丫。」

當然,Luigi 好快答應左,佢地就相約星期六到半島酒店食自助餐。
即刻諗起封情書
christine做左保險

呢個好笑

呢個好笑

做咩個個都笑 我認真架

呢個好笑

做咩個個都笑 我認真架

我試過真係有個好靚既中學同學無啦啦搵我
然後真係sell 保險

呢個好笑

做咩個個都笑 我認真架

然後真係sell 保險

約佢上酒店房傾

呢個好笑

做咩個個都笑 我認真架

然後真係sell 保險

約佢上酒店房傾

嗰陣仲細唔識咁玩

呢個好笑

做咩個個都笑 我認真架

然後真係sell 保險

約佢上酒店房傾

過隔離重慶開啦
半島咁貴
保險雞
話唔定係強姦金呢
話唔定係強姦金呢

話唔定係倫敦金 / 財務中介
文呢
唔係做保險 點會搵班毒撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞