[警世 你問我答] 絶對唔好入城大材料工程 materials engineering!

193 回覆
44 Like 4 Dislike
唔該你 另外想問吓material
喺香港一出嚟搵到幾多錢左右 真係12000?
有冇得做環保物料同太陽能板個d公司
城大個玩法大概係咁
(如果冇轉到嘅話)
分三個level 申請
institutional level: 開放俾全校
college level: 開放俾科工學院
dept level: 開放俾dept

你3個level都有得申請, 我嗰陣預GPA 2.8都有機會去歐洲, 因為實際上冇咁搶手.
Institutional and College level都睇重interview and English, 當然GPA都緊要. dept. level就真係睇gpa only.
Dept. level 就多數係嗰間U有materials eng.嘅major course, 我嗰陣就係一間瑞典U同台大.
雖然城大係有要求同學出發前講定去到讀乜, 但你到當地就真係"將在外, 君命有所不受", 只要當地U批, 你讀乜都得.
同埋 個人經驗, 除dept level外, Institutional and College level都好似冇materials engineering嘅courses.
成日都打飛機年經咁
係囉! 費事晒氣睬佢
我諗engine 應該起碼有15-16k
12k太少
想當年AL 入U差D入左E科
自推一嘢先!
原來聽日係Jupas 放榜?
祝大家都入唔到Materials engineering 先!
去到台灣exchange已經夠
放心!
去歐洲exchange 唔難
到依家都冇人上嚟求救, 證明應該冇人入呢個垃圾major
我來啦ching
仲未諗好揀咩 頭好痛
想知關於material 考牌既事
係咪唔一定要讀工程先考到牌
只不過係用多啲時間
同埋讀physics 係工程多唔多人請
都有人請既,不過讀physics考到工程牌就真係未聽過
Overseas internship係點樣報?
不過我係人院
Ching Grad咗幾多年而家做緊啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞