[警世 你問我答] 絶對唔好入城大材料工程 materials engineering!

193 回覆
44 Like 4 Dislike
Lawrence Wu ok既
巴打勁抽!
之前都仲有人話去支那有得發圍
得啦! 依家連支那都唔使諗,
變咗去支那發癲!

我決定要年年開post, 推到間論文工廠收唔到人, 等佢摺埋!
班prof. 成日諗住年年都有班香港仔女去做老襯, 好心就諗吓點幫吓學生啦!
其實俾高啲分, 唔使咁扮嘢, 已經幫咗好多!
Tran 科我聽到嘅成功例子唔多
其實freshman 唔識揀科, 搵source, 冇人指點, 大把人year 1就已經損手爛腳, 唔使諗Trans.
我反而有聽唔少係因之前讀過Building相關副學位,
為咗圓大學夢, 是旦offer都要.
結果, 係因為之前讀過Building相關副學位先有人請.

都係嗰句:
麻煩班prof 認清現實, 你哋嘅時代已經過去,
最實際做法係派grade, average 大概B 以上, 唔好為咗你無謂嘅自尊心而扮晒蟹派C或F人, 等同學出去有"正常競爭力", 已經好幫到同學!
Electronic / Electrical 都好過佢
理由好簡單
因為你上jobsDB, 你會搵到要求Electronic or Electrical degree 嘅工
Materials eng? 你試吓? 試完你就明, 唔使我建議
我都唔知樓主係咁講ASM難入
又講到入ASM係上上之選咁

我講返事實又比佢話我吹奏/打手material eng是否伏科一回事 但無理由9up話人淨係請service又請得少人好難入去唬人
本身唔夠分當呢科水泡咁入
啲嘢又難又多killer
試過有次city有啲公司黎招人 問我讀咩科 我答materials 佢呆咗咁問我咩黎
當初入ive可能仲易搵到工
記得fresh grad 嗰陣去見工:

"Materials eng? 我哋請過呀? 嗰個人廢柴嚟!
有次請佢去食麥當勞, 佢同我講: '你知唔知點解條飲管有氣泡? 咁代表佢生產嗰陣出咗問題.'
我即刻叫佢: '你食就食啦! 講埋晒啲咁嘅嘢!'
佢後來冇做啦! 去咗玩魔術喎!'
哈!!!!!!!"

想當年AL年代係收分最低嗰幾科黎 EDDDE/EDDEE就入到
唔洗讀eng都知生產有問題啦,唔怪之得比人話廢。有料就講埋比人聽點解會有問題同點解決
推到佢間論文工廠因為收生不足而摺埋!
推到佢間論文工廠因為收生不足而摺埋!
Ching 行緊scheme A 點睇(。 ́︿ ̀。)
會唔會讀d 涉及electronics semiconductor 範疇的內容?
加油! 你係幸運兒嚟!
我都想scheme A
會呀!
有興趣? 有冇諗過出路?
同埋semiconductor 唔係佔好多咋喎!
得過知字 ! 想知呢科係偏向咩範疇的material !
你可以去睇course catalogue
但問題係, 有唔少科出咗名伏
例如polymer engineering <= 伏到喊, 但好似得一個course 教polymer

Major入面樣樣有:
Ceramics
Steel
Building materials
Solar cells
electronics, semiconductor
Thermodynamics
Mechanics
Matlab
Biomaterials
Sensors
Batteries
Electronic packaging

乜都有啲, 佢係行平均分佈
識人岩岩fresh grad
好好彩去左某main con做BIM 呢家搵緊20k
否則香港都是做Lab多 搵得皮幾野就慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞