[警世 你問我答] 絶對唔好入城大材料工程 materials engineering!

193 回覆
44 Like 4 Dislike
如果你覺得自係下一個霍金, 咁你出返去, 呢度冇你嘅事.
你考慮得呢科, 成積應該好極有限.

伏到唔識講

聽聞可以去ASM呢啲跨國公司做喎! 唔好咩?
==>慳啲啦! 人哋多數係請service engineer, 係東亞/東南亞飛來飛去維修/安裝一啲好先進嘅機. 好難入, 請人少. 咁鍾意整機, 你去考返個電工A/B牌仲好景過佢十倍.

呢科雲集Physics, Chemistry and Maths 最難讀嘅部分, 但搞笑嘅係, 你係做唔到major Physics, Chemistry and Maths 嘅工, 結果只會搞到自己變咗隻四不像--- 呀! 係隻爛grade 嘅四不像.

我想做research!
==> 如果你係精英, 你唔會睇呢個post. 你今日唔係精英, 唔好幻想自己4年後會係. 出面啲R&D工, 絕大多數會係要求你有讀過postgrad, 甚至phd, 你係讀唔嚟, 我仲未計你要面對支那人.

呢科有Scheme A喎!
==> 公司已經少, 又唔係年年有開; 就算開, 到時人哋都係prefer fresh grad, 唔會係做咗幾年嘢嘅你.
另外, 搞清楚件事: 唔好以"註冊XX師"就好威. 呢科唔死得人, 冇文件要一定你簽! 換言之, 唔好諗住自己會同Civil, 會計, 醫生咁, 你個簽名唔值錢呀!

咁Charter 嚟做乜? 話你知:

有問題歡迎下面再問
自推!
唔好同我講:
"呢科係美國最搵錢喎!"

咁你依家係咪美國人呀?
有綠卡未?

(至於我有係美國嘅exchange 朋友, 讀完materials eng. 結果出嚟撈IT<== 識得1個, 冇代表性嘅~)
再推!

做LAB: 網上已經有太多關於LAB嘅負面消息, 我補充多一點:
去見過某龍頭lab(2-4年內嘅事): 人哋岀$10500, 係full time, 12個月糧, 5 days, office hour.
再推!
再推!
JS1210
BEng Materials Science and Engineering
工學士(材料科學及工程)
BEngMASE
見到狗都唔屌
都叫安心啲
畢業後去賣建築材料, 咁我發達囉!
<== 收皮啦! 除非係去支那做sales engineer.
其實呢類Sales, 僱主係prefer 搵BBA嘅人, 再教佢啲materials 嘢, 等佢去Sale
呢科係會有教你點計水泥啲數嘅
但sorry! 得1個course嘅1個chapter 教過!
讀civil 嗰個識得多過你
閣下係咪打算去搵一份"日日撈水泥"嘅工?
搞材料科學/工程係咪去外國深造易尐架師兄 ??

聽聞可以去ASM呢啲跨國公司做喎! 唔好咩?
==>慳啲啦! 人哋多數係請service engineer, 係東亞/東南亞飛來飛去維修/安裝一啲好先進嘅機. 好難入, 請人少. 咁鍾意整機, 你去考返個電工A/B牌仲好景過佢十倍.

先撇開唔講ASM呢間公司如何
但我想講佢係香港除咗sales/service都請好多R&D人 而一向請嘅人數又多你如果有啲相關research有機會入到materials team唔洗負責扭螺絲 or 衰啲就做product team嘅process eng少啲飛出去扭螺絲

如果連ASM都難入/唔請咁個candidate絕對好有問題
仲係華仔教?
外國大把R&D工
唔會!
因為佢啲教授生產到大量論文, 好能夠幫City推排名
你讀得好, 乜科都有得去外國深造
你讀唔好, 你都係正經係香港搵工啦!
你今日DSE考咗個乜分先?

(雖然係見到有DSE麻麻嘅同學讀到好掂, 但真係少數, 如果你覺得自己一定係呢種人, go ahead~)
Charter 到先算啦
全dept好似得一個人識
好似係前屋宇處長 (我嗰陣&好似)
咁你當我錯囉
我就未見過佢有請Fresh grad 嘅R&D工
有就請你post 上嚟, 俾啲師弟妹去in下

見過ASM process eng, 都係嗰句, 結論係電工牌實際過N倍
佢個課程令好易令同學爛grade, 競爭力低咗一大截

(利申:
做過overseas internship, 係歐洲做research, 期間仲有篇論文落咗我名
Fyp: A-
唔信就算)
係咩...最難咪MA2176 MA2158 同科19 2014 Mechanics
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞