[警世 你問我答] 絶對唔好入城大材料工程 materials engineering!

193 回覆
44 Like 4 Dislike
香港讀呢D Technology 既engineering charter 無用
去日本,韓國,美國,歐洲,台灣好過
JS1210
BEng Materials Science and Engineering
工學士(材料科學及工程)
BEngMASE
綜合返啲資料:

(利申: 做過overseas internship, 係歐洲做research, 期間仲有篇論文落咗我名
Fyp: A-
唔信就算)

1. 唔好同我講: "呢科係美國最搵錢喎!"
--->咁你依家係咪美國人呀? 有綠卡未?
(我有係美國嘅exchange 朋友, 讀完materials eng. 結果出嚟撈IT. 識得1個, 冇代表性嘅)

2. 做LAB: 網上已經有太多關於LAB嘅負面消息, 我補充多一點:
去見過某龍頭lab(2-4年內嘅事): 人哋岀$10500, 係full time, 12個月糧, 5 days, office hour.
當年有個中大chem嘅人一齊去in, 佢收嘅offer, 多我500蚊

3. 畢業後去賣建築材料, 咁我發達囉!
收皮啦! 除非係去支那做sales engineer.
其實呢類Sales, 僱主係prefer 搵BBA嘅人, 再教佢啲materials 嘢, 等佢去Sale
其實做Sales唔係有technical knowledge就得. 更重要係deal價錢, account relations, create new opportunities.

4. 呢科係會有教你點計水泥啲數嘅
但sorry! 得1個course嘅1個chapter 教過!
讀civil 嗰個識得多過你
閣下係咪打算去搵一份"日日撈水泥"嘅工?

5. 去外國?
你讀得好, 乜科都有得去外國深造
你讀唔好, 你都係正經係香港搵工啦!
你今日DSE考咗個乜分先?
(雖然係見到有DSE麻麻嘅同學讀到好掂, 但真係少數. 我係個dept 3年, 見大多數都係"過得去, grad 到, 唔會3rd hon" 嘅人.
如果你覺得自己一定係呢種人, go ahead~)

6. 呢科其中一個最神奇嘅地方係
你想像唔到嘅科都有人fail, 甚至係open book exam嘅科, 都有人fail
有部分係我考得好嘅科, 再推介俾人, 仲俾埋source 但人哋fail
你覺得伏, 但人哋考得好; 你考得好, 但一堆人fail, 仲有一大堆公認伏科
讀呢科grad, 出去同人爭MT/GT, 好快有offer, 就係你今晚訓教嗰陣
競爭力真係未見官先打三十大板

7. 出路?
搵吓啲只要求有個"engineering degree"嘅工
操好autoCAD, 2D & 3D, 其實好有用, 好過唔識
練好英文, excel
如果你唔介意, 報定政府啲工. 有部分師兄/姐, 去咗做散仔

8. 個major/ dept 嘅未來?
佢會一直存在. 因為對CityU 嚟講, 佢係隻生金蛋嘅母雞, 佢產論文好勁, 真係幫到CityU推排名. 佢之前係同Physics同一dept, 之後變獨立dept, 其實足夠證明CityU係支持間論文工廠.

早年城大工學院集體收生, 大家會想入去讀building 相關major. 但一旦爭唔到, 就迫揀呢類major.
然後城大改制, 每個dept 獨立收生. materials eng 同 physics 同一dept, 一齊收生, 個收生分已經跌咗.
再改制, materials eng 獨立收生, 係會令啲教授research資源多咗, 但只會令呢科更加水泡, 更加狗都唔屌.

9. 官方點講?
仲記得佢最初個講座, 個programme leader 話:
"4年課程係教你common sense, 教你點去學嘢同去critical thinking"
"學生出路好廣, 有ASM, 政府 同埋教書"

點解我會去提ASM? 因為我次次去問啲prof有乜出路, 佢哋都好鍾意提ASM, 另外聽一次提過AECOM. 冇聽過佢哋講其他.

10. 點解有師兄/師姐去到building 相關行業?
呢個要case by case睇, 但我聽唔少係因之前讀過Building相關副學位, 為咗圓大學夢, 是旦offer都要. 結果, 係因為之前讀過Building相關副學位先有人請.
ma1200 fail過幾多次
我冇
ASM 請Industrial/ system/ mechanical FG多
一車一車咁
出黎做building 野要charter 好睇你個furst degree 係乜
呢d 科只會浪費你幾年時間
*first degree

千祈唔好揀錯
改左名姐,個dept仲有開bs
想問下讀 yr3 poly engineering physics
定 yr2 city material engineering 好
都知material 係香港冇出路 如果去台灣會唔會好啲
Material engine好似實用過Ephysics
假假地都叫做工程師
Ephysics 應該都有得學material 啲嘢
不過兩個係香港都要乞食
唔太清楚喎!
建議可以search 吓Engineering physics 有乜工請,
如果同material engineering 一樣乞食,
咁建議CityU material engineering
因為yr2+CityU, 去exchange/ overseas intern都係多機會.
但你當係拎住資助去旅行就好, 唔好諗住有得藉機移民去外國, 完全兩回事嚟.
見太多人一拎到歐洲exchange/overseas internship嘅offer, 就已經FF緊去外國讀master, 再FF移民. 唔講仲以為佢移咗民.
想問下科工去exchange嘅話 係去讀自己major科定點?
八掛問下樓主係year幾落到名出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞