[警世 你問我答] 絶對唔好入城大材料工程 materials engineering!

193 回覆
44 Like 4 Dislike
幫唔少師弟妹
發現呢科其中一個最神奇嘅地方係
你想像唔到嘅科都有人fail
甚至係open book exam嘅科都有人fail
有部分係我考得好嘅科
再推介俾人 仲俾埋source 但人哋fail
再補充
當年有個中文chem嘅去in, 佢收嘅offer, 多我500蚊
中*大chem
thermodynamics 都大把人炒啦
所以咪呢利神奇,
我thermodynamics 係OK
你覺得伏, 但人哋考得好
你考得好, 但一堆人fail
仲有一大堆公認伏科

讀呢科grad, 出去同人爭MT/GT, 好快有offer, 就係你今晚訓教嗰陣
競爭力真係未見官先打三十大板
唔好再拎ASM嚟打飛機
一年呢一個major 收38人左右
年年都有人grad, ASM 冇可能intake 到咁多
將自己前途放係一間公司度係極危險

俾一個"我只要努力, 就可以入到ASM" 嘅幻想人, 係好不負責任!
如果真係想駁我, 麻煩你拎數據出嚟.
ASM take 咗幾多cityu materials eng 嘅人?
佢個team / dept size 幾大?
有乜嘢post 係for materials eng? 請幾多人?
同一個post 仲有乜人爭?
唔好吓吓講 "好多", 呢啲係冇真憑實據嘅人用嚟自圓其說會用嘅說話, 只證明你心虛.
依家填jupas 係講緊人哋一生前途呀!

唔好永遠想像自己會係被選中嘅人, 呢個年紀最容易會有呢啲幻想
我係個dept 3年, 見大多數都係"過得去, grad 到, 唔會3rd hon" 嘅人.
我都好想有人證明到我係錯, 點條好路出嚟, 俾依家係入面讀緊嘅師妹 師弟!
應該算係非三大曬銀時
唔洗講應該都冇嘜人會讀。。。
點解係咁吹奏ASM
我都想知
我都想受教
佢會一直存在
因為對CityU 嚟講 佢係隻生金蛋嘅母雞
佢產論文好勁 真係幫到CityU推排名

佢之前係同Physics同一dept
之後變獨立dept, 其實足夠證明CityU係支持間論文工廠

但啲undergrad 學生冇前途呀!
早一 兩年, 我仲係年年收師弟妹msg
話真難搵工, 問我可以點算?
自爆少少
佢呢科係
早年城大工學院集體收生
大家會想入去讀building 相關major
但一旦爭唔到, 就迫揀呢類major

然後城大改制, 每個dept 獨立收生
materials eng 同 physics 同一dept, 一齊收生, 個收生分已經跌咗
再改制, materials eng 獨立收生,
係會令啲教授research資源多咗
但只會令呢科更加水泡, 更加狗都唔屌
咦! 冇打手上陣嘅?
城大班prof. 係咪已經放棄咗

仲記得佢最初個講座
個programme leader 話
"4年課程係教你common sense, 教你點去學嘢同去critical thinking"
"學生出路好廣, 有ASM, 政府 同埋教書"
點睇cityu mechan?
唔識
但嗰個唔係mechatronics?
注意做唔做得返Mechanical Eng嘅工
個人建議, 正正經經讀Mechanical eng 會實際啲
我"見過"已經去到連simulations 都OK
mechatronics 停咗啦
冇記錯17年開始變普通mechan
https://www.cityu.edu.hk/mne/prg-ug.htm
咁幫你唔到, sorry!
巴打睇咗syllabus 未
Cut 咗 Building service?!

係咪因為佢哋唔到太多論文
對排名冇貢獻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞