[警世 你問我答] 絶對唔好入城大材料工程 materials engineering!

193 回覆
44 Like 4 Dislike
其實重點係BIM
我估係類似我上面講過
"係因之前讀過Building相關副學位,
為咗圓大學夢, 是旦offer都要.
結果, 係因為之前讀過Building相關副學位先有人請"
MAT 牌喺香港都冇咩用
最多等3A/正苦開位請mat se
Ching行緊experience path?
不過好大機會等唔到
所以唔洗指意可以轉工跳pt
警世
放棄咗
行已轉
呢科做唔做到QS
yes, 連asm 都話難入, 樓主成篇文已廢
未試過
但我諗唔到個major有邊忽會令僱主請你而唔請個讀survey嘅
師兄又唔洗怨氣咁重,香港無出路咪去外國囉。揸BNO去英國試下又得,係香港做幾年任何關於工程嘅野,賺d工作經驗,再加個工程degree,去到就變左有經驗嘅工程專材啦。

好彩嘅去到外國做返工程一定好搵過香港好多,又唔使OT,一星期38個鐘。唔好比香港個市場限制自己。
我grad嗰陣冇呢支歌仔唱嘛!
希望師弟妹可以把握好大英帝國嘅機遇啦!
同埋, MAE爛grade 太嚴重係好大問題, 本身major就冇特別優勢, 佢哋需要一個高啲嘅CGPA, 唔係嘅話, 始終會蝕章.
睇過cu mae, polyu mechan, cityu mechan

3個programme嘅major core
感覺分別唔大
大家都有fluid mechanics, thermodynamics, classic mechanics, basic electrical and eletronics circuits

而electives 方面
polyu 有得讀 aerospace

cityu 同 cu 感覺比較相似
都係偏向 mechatronics, automation
感覺多d電子嘢
你想掂多啲automation揀MAE好啲,出國又易啲
cityu mechan 好似都偏向mae/automation
因為cityu mechan 前身係mechatronics
一定多電子嘢
City由MTE改名做Mech,淨係加左nuclear 嗰啲thermal嘢,但一般mech degree唔會讀到咁深最後變左一個不倫不類既mech degree
首先major core方面
我覺得每一間u嘅mechan嘅課程差別唔大
elective 方面cu mae 同 cityu mechan 感覺比較似
都係多automation,mechatronics(cityu原本就係mechantronics)

BTW 巴打話cityu mechan加咗 thermal 同 nuclear嘢
讀多d唔係更加好咩?

如果比較課程難度,邊間u難d?
係香港發展一定CU係外國應該無乜分別

啱啱睇番City curriculum又唔見有啲比較深既thermal嘢,應該分番開。不過fluid一個sem讀晒一本2個sem既書你都唔況教得好
咁polyu mechan呢?
有aerospace讀
感覺上polyu讀嘅嘢偏向大型,重型嘅機械同系統
cityu CU 偏向小型機械/電子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞