痴撚線!唔駛有BNO係手都可以去英國

522 回覆
563 Like 26 Dislike
咁過期仲續唔續好
咁你唔洗去架啦,唔關你事
唔識中文
未click入去睇
未有BNO喺手嘅話連副簽都慳返?
D人之前咁多時間都唔走去續bno
係都要堆埋一齊去續
搞到HMPO都頂唔順
突發!!! 英國政府己出了BNO VISA 基本資料

https://www.gov.uk/guidance/british-nationals-overseas-in-hong-kong

重點:
1) 2021年1月可以申請
2) 可以在英國境內申請
3) 簽證期: 30個月簽証, 之後再續30個月, 或一次性5年期簽證
4) 可以工作或讀書, 但不可以申請Public Fund
5) 居住滿5年後, 可以申請永居, 12個月後可以申請入籍

申請條件:
1) 要有BNO資格 (己過期或遺失都可以)
2) 居住在香港
3) 有居住/財政證明至少夠在英國生活6個月
4) 承諾會學習英文
5) 要有肺結核健康證明
6) 支付IHS 費用

若BNO VISA 申請人可以帶同以下家人:
1) 配偶
2) 未婚伴侶
3) 18歲以下小朋友 (首次申請時未滿18歲)
4) 其他家庭成員, 要證明高度依賴BNO VISA 申請人
好難相信有後生一代唔識英文
我本野過晒期終於唔洗煩要點搞了
感覺係俾趕住走既人就叫你去左英國先攪
咁成單嘢唔關你事
你估港共同支那呀 人等有檔案法 要夠期先準銷
有邊個國家好似英國咁比途徑你移民
想問如果我媽媽,佢過去退休無工作,係咪之後都可以做英國公民?
BRP
係bno過咗期唔需要續都去得呀!連遺失埋都得!

呢招可能係防止有人玩嘢阻止人去續或者成本嘢搶走人

英國佬果然諗得好周到
係咪可以整自己bno status
屋企人話唔記得有無幫我申請
未婚伴侶都得 即係假結婚都慳番?
帶第一個人過去之後分手
再帶第二個人過去再分手
跟住無限循環
無申請過咪唔係
留名睇字都唔識多隻 過到去話人歧視佢
過期未補領甚至已遺失都可以先進入英國
Support 到應該可以
唔識睇應該可以唔洗睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞