笑撚死,成班本土派Condom仔玩初選

341 回覆
509 Like 167 Dislike
事實係睇晒講咗一堆廢話
嘥我時間
幫幫手出個post提下
完全唔知
如果輸咗初選
呢個就會係自己選舉工程最後一步
Lm
做咗都冇人睇啲comment只會屌你
本土切勿熱狗化
你有無諗過初選輸係因為唔夠人,唔夠人係因為班“無用論”冷氣軍師不停叫人唔好投?
再者,初選都輸既話,憑乜野認為將來自己既選舉工程會成功?
Push
太長 無心機睇
總之 大家投票 仲有星期日去做
先回應個結論,其實我唔係認為本土派應該參加初選,而係已經行到左呢一步,已經有本土派踩入左個局,就一定要去投先可以救得返本土派。所以我先話無論你將初選睇成一個泛民圈套又好定係咁天真睇成團結關鍵都好,到左呢步如果唔去投,本土派就會進退兩難。

再續點回應返你
1. 本土派係唔係真係主流就唔知,至少我知好多人而家係有呢個信念,包括參選左嘅人。但係無論現實係咪都好,本土派成為主流都係一個目標,不過我地根本無從得知呢個目標達成左未,如果冇初選,我地就要等到正式選舉先會知。反之,現實就係出現左初選,同時有一批本土派後生仔參加左,咁呢一刻去宣傳本土派以至落手投票俾佢地,爭取係初選本土派嘅勝利,何樂而不為?一來贏左係會令參選左,姐係部分人眼中中左伏嘅本土派手足唔洗陷入進退兩難嘅局面,二來贏左嘅話就驗證到本土派已經成為左民主陣營中嘅主流

2. 肯定被DQ係需要建基於一定程度民意對本土派嘅支持,如果本土派根本只係圍威喂得幾百人支持,我係正苦都費事DQ你啦,反正你都唔會贏到。而要建立民意支持選舉工程以至更多嘅文宣工作係必須嘅,更何況今次使用嘅資源好多都係大家嘅眼中釘泛民嘅資源,姐係好似大家叫正苦回水,用佢地掠返黎嘅資源建立自己嘅實力,仲可能令自己嘅實力上升到超越泛民嘅境地,不好嗎?到時被DQ就係DQ左大多數人嘅意志,不正是攬炒嗎?

3. 係,香港的確係崎型社會,但係係崎型嘅社會都唯有用崎型嘅手法去抗衡,如果咁樣嘅初選出現係其他地方我都唔會buy
已投
我係以手機版黎控制的我自己部機一入就見到果兩段大字
點解要因為佢一個PO就決定唔投?你無自由意志嫁?
push
推呀屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞