笑撚死,成班本土派Condom仔玩初選

341 回覆
509 Like 167 Dislike
初選第一日投票嘅竟然係中老年居多,眼見好多後生仔仲停留係投定唔投o既討論,不堪入目
呢個POST話你知初選真面目,不服來辯

照舊,重要野行先:
初選投票就係本土派致勝關鍵,唔想本土派再次成為CONDOM就一定要投

先講下話唔應該參加初選/初選唔應該投嘅論點,逐個話你地知有咩問題,畀你地好好諗清楚。

之後再講初選點解會係致勝關鍵。

(1) 「成個初選都係泛民搞出黎,用下腦都知唔會俾你贏到啦」
呢個論點可以有深淺,淺嘅就係最簡單:敵人搞嘅就唔應該參加

漏洞一樣好簡單,所有正式選舉、甚至有朝一日香港真係有普選嘅話,個選舉都係由正苦搞

如果你係支持一律都唔應該參加都尚算一致,但係好明顯見到大部分持呢個論點嘅人都唔係咁諗,即係私怨行先

深入D會講到:泛民搞出黎,成個選舉都係favour泛民,投票嘅都係泛粉居多嫁啦,根本唔會有一個公平環境俾本土派有機會贏

第一,泛民搞出黎係推導唔出個選舉就會係favour泛民,就算係民建聯搞,只要有心,佢地都可以搞到一個公平嘅選舉出黎。成場選舉公唔公平,唔係睇邊個搞,而係睇場選舉嘅細節同規則

唔知你地有冇留意,泛民或者都係同一個思路,認為去得初選都應該係泛粉,靠鐵票贏撚硬,所以係成場初選嘅選舉過程,泛民係極少選舉工程,街站都唔多個。相反,本土派素人嘅選舉工程可以話係仆心仆命,日日擺街站,經營FB、Twitter等社交媒體,由初選開始至今都係咁。

亦正因如此,所以出現左第二點:
呢場初選係歡迎任何選民去投票,即係話無論你係泛粉定本土,你都可以參與其中。參考下區議會,同樣係敵人搞嘅選舉,結果大家有目共睹。如果本土派真係當今主流,傾巢而出係冇咩可能少票過泛粉鐵票,可以係一場「不公」嘅選舉勝出,就更加代表本土派已經係作弊都搞唔掂嘅真主流。但係相反黎講,如果本土派係今次初選嘅得票連泛粉鐵票都不如,咁本土派都不過如此

(2)「 未到選舉就伸個龜頭出黎俾人打,搏DQ送頭?」
本土派正式參選時極大機會被DQ相信係大家共識,有班人認為本土派而家走黎參加初選就係俾人引蛇出洞,正苦跟住個參選結果DQ你就搞掂。

冇錯,如果本土派係初選勝出,正苦跟個結果DQ就可以係選戰中抹煞大量本土派。但係亦唔好忘記本土派係初選中勝出嘅意義,佢地能夠勝出,就即係本土派係有一定民意基礎,足以撼動泛民甚至親共派,所以先需要DQ佢地。若然佢地落敗,本土派係呢一刻都不足為懼

可能有人會話:「我信本土派先係主流,到時先參選都會贏到,洗乜而家走出黎俾人點相」

第一,即使本土派係主流,無可否認選戰某程度上係同資源同名氣掛勾,如果到時先參選嘅係天K,我都相信佢會贏到,但係本土陣營有幾多個天K,大家心裡有數。如果初選過後先開始選舉工程,我唔相信趕得切令你穩守一席。如果你有留意開初選動向,唔難睇到有好幾個本土素人係初選過程中令好多人眼前一亮,即使未必下定決心投佢一票,至少都已經令本土派係唔少人心中留下好印象。初選,已經係選舉工程嘅一部分

第二,若然你係認為而家出黎就會俾人點相DQ,遲D出黎就會冇事入閘,我好肯定咁講你實在太天真,心態上仲停留係一年前嘅僥倖心態,用返天K做例子,雖然我相信如果天K成功入閘就會贏,但係我都相信就算佢係兩個月後先宣佈參選一樣係會被DQ。既然還掂都被DQ,何不把握時間開始自己嘅選舉工程?所以抱住呢種僥倖心態黎看待初選以至正式選舉,恐怕你一整年黎都冇進步過,或者你根本不願面對今日嘅政局

(3) 「初選咪姐係小圈子選舉,冇認受性可言」
其實同樣係僥倖心態,想為本土派輸左搵後路。一句冇認受性,本土派輸左咪唔認數囉。

係,其實大家都係咁玩,如果本土派贏左,親共勢力就會走出黎話係小圈子選舉冇認受性,但泛民就會進退兩難,唔可以否定自己搞出黎嘅初選,如果否定左可能連泛粉都留唔住。

如果泛民贏左,恐怕就唔係咁講,你可以設想泛民同親共派都會一齊將初選捧上神枱,至少唔會有好大阻力去話主流民意唔係泛民到。我地要做嘅唔係搵定後路輸左嘅話點樣唔認數,而係唔可以俾本土派有機會輸,一輸就後患無窮,你都唔想香港繼續俾泛民unun腳扮工玩死

(4)「成班傻仔俾曬資料人地,中共最開心」
先唔講你嘅個人資料共產黨一早有曬,除非你一路都係隱居係唔知邊到冇交過任何資料俾正苦

如果只係驚自己因為參加初選暴露自己立場而被點相:
第一,如果人夠多,我唔知佢成百萬人相有咩用啦,可能過幾年一次過拉入集中營掛。

第二,如果係驚到咁,你仲可以做乜?出過去遊行用天眼搵返你只係時間問題,勇武更加唔洗講,做鍵戰都隨時起到你底,連投個票都要驚俾人點相,可能你係咩大人物先會驚啦,如果唔係嘅話你就只係呢個階段已經驚到縮埋一舊等死嘅人。縮係屋企做港豬就一定唔驚俾人點相,不過中共幾時連港豬都清洗埋就自己諗啦

---
至於點解呢個係致勝關鍵,或者點解話本土派可能再次成為Condom,其實都唔難理解

無論你視初選係一個泛民設嘅局,定係乜撚野團結民主陣營嘅玩意,都唔能夠否認,本土派輸左就會進退兩難

首先係參加左初選嘅本土派
如果佢地係初選中落敗,基於初選承諾,佢地理應唔可以再參選正式選舉,當然佢地可以違背承諾,但係無論如何,佢地都會付出沉重嘅代價

如果佢地輸左之後真係退出選戰,每輸一個,本土派就打少一個,同時係初選中投佢地嘅票,可能就會去左泛民手上,即係正式選舉時要派出一個新嘅本土派擊敗泛民嘅難度又會提高

如果佢地輸左之後違背承諾,繼續參選,佢地基本上就係抱住必輸嘅覺悟去選,仲要順手俾大量政敵攻擊佢違背承諾破壞佢嘅聲譽。點解會係必輸嘅覺悟?因為佢連理應只有自己友嘅投票都贏唔到,你叫佢地憑咩去相信本土派真係主流,憑咩去相信係有埋對家嘅選舉之中反而會贏?

到佢地真係輸左,佢地係名利雙失,冇人會再記得佢地,即係正式成為Condom

至於冇參加初選嘅本土派
如果參加左果班輸左,你地都唔會好過,無論係泛民定係親共派,都會不停拎住個初選結果黎講,將本土派打成小眾。到時你再去參選,「以大局為重」嘅香港人會唔會俾你地贏,自己諗下

總結就係,
如果你自命為本土派,你冇理由初選唔去投票,你真係唔鐘意初選呢個制度都好,你都唔可以放過任何一個幫本土派造勢嘅機會

認同請分享,同意請推POST,不服來辯
打咁大段嘢,有冇人睇呀
Push

密密麻麻已經唔睇
負皮算
Pishhhhh
「人民不應該害怕他們的政府,政府應該害怕它的人民。」(People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.)

「藝術家用謊言揭露真相,政治家用謊言掩蓋真相。」(Artists use lies to tell the truth, while politicians use them to cover the truth up.)

「沒有舞蹈的革命,是不值得發動的革命。」(A revolution without dancing is a revolution not worth having)

「面具之下只是個血肉之軀,而在這面具之下的,還有一個理念,只不過,理念,是刀槍不入的。」(Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr.Creedy, and ideas are bulletproof..)

「我們的尊嚴可能不值錢,但它卻是我們唯一真正擁有的東西。它是我們最後一寸領地,但在那一寸領地裡,我們是自由的。」(Our integrity sells for so little, but it is all we really have. It is the very last inch of us, but within that inch, we are free)

「力量來自團結,團結來自信念」(Strength through unity, unity through faith)

「恐懼往往是政府的終極武器。」(Fear became the ultimate tool of this government)

「就算政府擁有的武力統治不讓人民發言,自由的言論仍然充滿著強大的力量。」(the truncheon may be used in lieu of conversation, words will always retain their power)
就係唔投,吹咩
你老母就condom。
吹你唔漲,過到自己果關咪得
我都唔撚明
有初選又唔投
到時又出嚟嘈話唔含
係支持本土派嘅咪出黎投本土派囉
死開啦,分化撚
留意到好多人未睇內文就負皮
可唔可以唔好再開呢D小學雞TOPIC阿. 正正經經討論點樣令更多年輕人投票唔好咩?
琴晚用正經topic開左次唔做標題黨冇人睇
屌你老母,你老豆冇用condom生咗你條乞衣仔呀,戇撚9
唔想佢地做condom就去投票啦
sorry自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞