大家見工遇過咩荒謬既事?

353 回覆
418 Like 17 Dislike
有得補領掛。。
但好煩囉
試過幾年前見過一份蚊型公司
個老細入嚟,成面甩曬皮,應該係皮膚病
跟住流曬鼻水,係咁呻鼻涕
跟住塊面就痴住啲紙巾碎
好核突
最仆街係全程係度屌鳩我
最後我懷疑佢係純粹試吓個市道好定差
根本無心請人
要你宣誓效忠
咁係你公司閪啫
我公司本身半manual 半automation
我propose起新system,即刻開新role俾我做R&D,人工加40%仲要舊既duty全部 off load
去左間空殼公司做,仲要in完要我即日開工幫佢印文件,個老細係以前啲犯罪份子。最緊要係,成間公司都係同我一樣年紀既fresh grad妹妹仔
公司係鼓勵自主學習喎,如果唔係全公司無新嘢,做黎做去都係咁遲早俾巿場淘汰
咁有冇in到
唔好做
開咁低邊個都做得啦
聽完得啖笑,哂鳩我時間
寧願做住pt再搵工
時間夠彈性唔洗下下請假搵工
又可以有啲錢keep住用
普通office工,同本科唔關事
個陣畢業想拿拿聲有錢落袋
大包圍咁send,咁就中咗閪工閪人
我都想知
事後我同second in個人做左朋友,有次同佢出黎飲多兩杯,就係到屌鳩個老細玩嘢,完全無解釋點解唔請我,當時佢係係法國即日來回咁為咗in我,當時我地仲要係機場interview,in完我,佢就係機場等4個鐘上機返去
你唔好咁二元對立啦
公司set kpi俾同事就梗係要完成
但個kpi set到有空間俾同事去explore 新嘢,跟senior學嘢,依個係公司文化

講真,一個fresh grad都絕對有資格就佢手上工作去俾意見,做左幾個月覺得有更好既work flow 係值得鼓勵拎出黎討論,even最後個solution 唔practical都會俾到insight 條team
荒謬係我

尖沙咀一間hr公司
電郵我某日朝早11:00in
果日起唔到身 send email改期
一星期後收到電郵再叫我12:00去in
又起唔到身 再覆佢要改期
第三次收到電郵
好有禮貌話如果再黎唔到 可能唔考慮閣下申請

佢都算係咁
interviewer or interviewee
你係弱智定閱讀理解零分?
講左句你係值咁多 岩岩出黎做野無耐 果間野 叫仲x行 講完咁既野 本身簽約 之後講左句唔使啦 我唔簽啦
老鼠公園??
入到去就咁比左兩條問題我做一個鐘
做完吹左陣水,佢叫我唔好入黎做
話間公司開左幾年一啲成績都冇
請左班垃圾中国學生入黎乜野貢獻都冇
個個逗3/4萬一個月,公司完全0收入
千叮萬囑我諗清楚
係間巨企。見個Senior post出動到個集團老闆出黎in...
咁你人工係咪都有3,4萬先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞