大家見工遇過咩荒謬既事?

353 回覆
418 Like 17 Dislike
冇啦返左一日覺得勁古怪,臨走遞左辭職信
不過唔知會唔會有一日所謂大陸總部嘅公司突然消失姐
最後唔請?
見工時全程對面係度掀cv同寫字 無望過我 又問最低可接受幾多人工 最後面試成功 但返不長 面試時睇對方感覺好重要
推 7.1大遊行 tweet國際戰線 天下制裁
返一日信都唔使遞啦
有咩好點睇
唔同科標準唔同,唔同u標準又唔同

可能想考你急才?但條問題問得唔係太好
我試過等六個幾鍾
諗返都覺得自己ON9
巴打係咪vtc出黎
我經vtc轉介份工 又係問書問到完場
請左之後實際落場做完全兩回事 唔知問黎有乜春用
呢d撚樣擺明特登
Interviewer問一年病幾次
讀大學時in第2個地方一間大公司既internship, 需要工作簽證既
遞cv既時候佢地就要知道
當時in左2 round定唔記得3 round(分開skype幾個大老細)
最後1次in個HR先同我講因為要簽證佢地覺得唔適合

仆佢個街 浪費左我個幾兩個星期
唔想搞簽證就一早講啦 仲約時間interview
垃圾HR
梗係無啦
唔好意思呀 我地搞錯左 有消息通知你丫
唔係呀我自己揾
上到去見到間公司得10個8個人就知出事
係估唔到in人條友咁on9
巴打in完咁伏都做?
你係咪on撚9
佢問人家庭狀況 我講事實話自己單親有乜問題
唔通我講大話 答佢我屋企有老豆老母好幸福?
問問題之前唔該諗下 make 唔make sense 先la
顯得自己冇黎學識
去見工同人講理想,你都幾九唔搭八
用啲咁撚閪嘅態度見人
整臭自己個朵
等唔係問題
一係你講清楚時間
Btw c打做咩事等咁耐坐監咁坐
係公司下面啲大排檔見工兩個老細係到吉魚蛋,淨係問咗幾句之後就請咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞