大家見工遇過咩荒謬既事?

353 回覆
418 Like 17 Dislike
憑咩要我請你
Final year未grad去見工
一坐低個高層就話我地呢幾年都唔想請fg blablabla
最後出左個offer比我
乜撚野革大
好似揼骨佢俾 食飯飲野我俾
有咩問題
乜post都見到佢
fg個時見份PA,問我點解想做呢份工
答完,2個hr皺晒眉頭,好撚串咁問我知唔知自己答緊乜
我問翻我答嘅有咩問題
佢地屌9我話問緊你點解想做translator,答到九唔搭八!
我開翻個application email比佢哋睇我見緊PA唔撚係translator
佢地2個知道自己柒撚咗仲話9翻我唔提佢地
我未聽完起身走咗
約左下星期interview, 之後第二日打黎問我可唔可以聽日返工,遲d先補返interview
個主管問
咁你有無應承
Fresh grad個時見左份工星期五話請我叫我下星期一返工,點知星期日wtsapp我話Sorry hr搞錯左其實唔需要請呢個位,我已經覺得係咪痴線咁都可搞錯
點知同一晚我大學同學知我搵緊有關既工,佢同我講呢間野請人可俾Contact我send cv,當堂sad到

好心未諗清楚請唔請就唔好俾Offer住啦
好彩同一日星期日行內一間好大既公司俾左Offer我,個日簡直坐過山車咁
點解想做呢份工
果陣染咗髮去見工,個老女人hr in到最後先話你頭髮顏色咁特別嘅。
我種好天真咁話:係呀,隻色幾靚嫁
西hr: 我哋全公司冇人染咁突出嫁喎。
我心諗so?...之後我見另一個dept 同事,佢都唔覺有咩問題,公司又冇規定唔可以染髮。

但係個西hr話事,最後冇請到
想問大家有冇遇過肢體衝突, 例如成疊cert飛埋黎, 渣住條tie黎鬧,罰對住牆角企?
20年前咩,邊有人咁夠薑講手,鳩屌就有
講手遇著個壓力大俾人打到仆街唔好問點解
試過誤打誤撞見左份藍到黑工,老闆同人事部一黎就問我點睇國安法,場運動同埋黃經濟圈可唔可行,我照直答佢就開始問我屋企有幾多人有冇伴侶、係咪隱定... 連份工既野一啲都無問過,利伸我去見reception
比個interviewer 屌我 fg 冇全職工作經驗😂😂
點解聽落好可疑,係咪印犯法野
十科每科做15年?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞