大家見工遇過咩荒謬既事?

353 回覆
418 Like 17 Dislike
抵你冇offer 你搞清楚係你自己荒謬定人地荒謬啦
cls
早幾年考完dse係勞工處搵到份暑期文員
條腦細約我十點九見工,我早十分鐘去到竟然連閘都未開
等到搭八打去問佢,佢叫我等多五分鐘
最後佢搭十先蒲頭,一出lift sorry都冇句仲老奉咁隊條鎖匙比我叫我幫佢開閘
重點係佢個post寫十點半開工,姐係佢果日特登遲到去測試我eq
心諗佢憑咩玩野我eq好極佢咪又係唔尊重求職者
隔左個零月佢先好聲好氣咁打黎請我去做,但係我果時已經搵到另一份pt所以係電話推左佢,點知佢一收線即刻wts chur我有冇朋友推介到比佢
我直接已讀條八婆
點解香港D HR咁撚閪
試過見間細公司 殘殘舊舊
條友又問長問短 多多要求咁串柒柒
預左唔請屌左佢一輪 話你都好好諗下自己career path啦
仲留係到等乞食咩 錢又冇學人請人 用盤水照下鏡啦
講完即刻衝走
咩僱主咁把炮 in ibank都唔洗問屋企有幾多兄弟姊妹啦 洗唔洗答埋你幾歲破處呀懵撚
我都試過有份工係咁 個老闆係咁叫我一齊出trip 佢出機票 但酒店要自己出 我打死都唔肯
做左一個月就走左 on 999
咪就係,我接受唔到打份工點解要自己出錢先,仲要筆數唔細
呢啲濕鳩公司好應該開名
我上一手果陣未走既 但佢果陣有一齊出trip 但完全唔知要自己俾其中一樣錢 成程又做妹仔又成 個老闆仲要慳錢唔用速遞 要人拎返啲野返香港 連的士錢都唔俾claim
咁人地咪照答你咩背景囉有咩問題呀
點呀到底答你定唔答你好呀
係科學園IN份唔知做咩 睇幾頁紙 係IPAD兩幅圖找不同
咩工
等五分鐘講唔上過份啦請咗你咪十點半開工囉
禮拜日都派offer
唔知,但on9

我之前已經填咗我dse成績比你,你要對,你咪畫返你手上print 出黎既野

自此我見工,除非間公司好大個位好好,否則我全部都自己影印左cert先去見工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞