大家見工遇過咩荒謬既事?

353 回覆
418 Like 17 Dislike
Fg時搵工
有份上司話佢自己頂咗幾年
老闆先俾佢升職,以家搵2萬幾供緊車
講到自己發咗達咁、過中產生活
話自己點捱,後生仔要捱下點點點
全程聽佢鳩up 1個鐘
最後俾我既salary 8k
仲低撚過以前實習,佢都知我以前人工
我當堂笑咗出聲
讀過下書都唔值錢,仲要低過上一份
大學生97年都12k
16年個價仲回落咗
講咁多野只係想壓人工
發覺fg搵工真係好多撚屌呃人做賤價奴隸
有冇多罐可以請我飲?
下晝去皇室堡請你飲
不見不散
可以呀 含啦
推 7.1大遊行 tweet國際戰線 天下制裁
咁型
試過去間大公司final in
去到office 等咗10分鐘
個admin 突然話個interviewer 請病假要再約過

後尾都take 咗offer
而家後悔中
Interview前要做test
個HR開左間房叫我地自己做就走左
做做下隔離個candidate開口問我條題目要點做
你答左咩
點解
In過間細公司
Interviewer 係阿叔
問我「你住xxx咁有錢使乜搵工?」
我心諗你傻㗎?

見過另一份
本身約喺公司office見工
面試前幾個鐘改去佢哋當日要搞event嘅商場
兩個地方搭車去都要30-40分鐘
去到個場,勁多同行喺度,勁驚俾人見到我in新工
最離譜係一路in,個老細一路睇住電話
30分鐘內行開咗6次度
好唔尊重人

之後再叫我去公司2nd in
即場話請我,但俾唔到我expected salary,我未應承
我後來打俾佢話要再諗諗
跟住我打咗幾次俾佢,但佢一個星期都唔聽電話
當我想話肯做,佢就話我唔捱得,唔想請我
On99
好憎呢啲
明明CV寫得勁清楚
唔夠學歷同經驗都請間公司你屋企人開?
試過去新蒲崗一間攀石見工
In 我既西女人話: 我地呢度因為係比人做運動,所以都冇冷氣,會比較熱
我: 哦,明白既。
西女人: 點解你唔化妝既?
老闆係鬼佬based喺外國
之前send 左CV俾佢同電話傾左1次
佢出trip黎香港順便見工
但香港冇office咁佢叫我諗下有咩做見個面食個飯傾下咁

諗住鬼佬都係果幾味
帶左佢去沖涼揼骨之後食飯飲酒睇波直落
佢第二日過左澳門傾野再之後返黎叫我出黎揼多次骨
之後隔日佢飛左返去就請左
( 模擬答案表示自己唔jumpy)

呢層我唔否認,我自己本身嘅理想係開間咖啡店
大家都知道響香港生存都建基於金錢,
所以我係想有一份穩定嘅工作,相等嘅收入
希望十五年後可以實淺自己嘅理想
噏緊乜
佢應該話唔好意思
你就笑住話唔緊要?
咖啡店你咁答一定唔會請你啦
去見工仲要話比人聽理想唔係係佢公司長做
有錢都可以返工啫
當係有穩定現金流,借錢都易啲
返工梗係搵錢啦,唔通做義工咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞