大家見工遇過咩荒謬既事?

353 回覆
418 Like 17 Dislike
係因為鐘意返工啊 屌你
出到黎社會
你會發覺無人buy自主學習個套
個撚個都叫你問人算
記者一向都低
大家唔洗應個金妹強
作為勞工可以點制衡
問生肖
其實已經third in,基本已經簽約咁濟,亦都無對手,我自己提早15分鐘到,點知面試條友遲左個半鐘,老細帶住條女,唔知秘書定助手入黎,個老細入黎望咗我一眼,之後就全程低頭玩電話,聽電話,出出入入,無理過我,條女都好尷尬唔知點算,最後當然無請到
我好你少少,個hr用鉛筆畫我張dse cert ,話對吓我填比佢既野係咪真

點解唔畫落你print 既野度,張cert我keep得好小心
個on9話擦得甩
之前岩岩畢業去應徵某一間公司

我係intern係做過我應徵嘅post嘅野,做左3個月

(前省一大堆內容)

HR: 你之前實習個post做啲咩架

我: 都係做admin野多,不過都有落過場睇同做嘅

HR: 咁你有冇自己follow一個file架

我聽到個下一頭霧水

其實比你聽到intern自己跟file你都驚啦

之後又問我你等唔等住返工

心諗關你咩事

利申 到而家仲未搵到長工
話說見工遇到關心研
然後就無了。。。。。
想轉行,去到見工
hr: 我地呢份工唔係好似你之前份工咁兒戲,我地所有野既標準都好高好嚴格,唔似得你地做果行
我心諗依加in lab assistant咋喎,無喇喇人身攻擊都有
有間DATA CENTRE HR 自己打黎話見到我份CV好適合佢公司某個POST, 約我上去INTERVIEW, 見佢開個TITLE都OK咪上去見下, 佢老味個閪上到去條港嬸HR係咁話你d exp話唔適合(我CV EXP同JOB ROLE寫到清清楚楚), 答親佢D問題都一定否定你,但問番佢應該係點佢又答唔出, 晒鳩左我一日假
讀u果陣返part time

Group interview果陣interviewer問其中一個candidate認為自己長處係乜

個candidate好大聲答 我DSE果陣做左一百五十年CE past paper

個interviewer就話 CE好似無一百五十年歷史喎。。。

之後全場靜左十秒,全部人
點解
咁公司唔洗R&D team啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞