【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(6)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
香港finance master 貴又唔抵 何況finance 唔一定舒服過tax/audit
想轉行不如讀mba,性價比同roi都好好多
master of finance 其實大部份都係比fg 讀
對搵工其實唔係真係咁大幫助
如果你係想轉行,啲公司除時當你係fg
mba 就係比啲有幾年工作經驗嘅人去讀
兩年制嘅mba 可以比你係summer break 去做唔同行業嘅intern,為轉行鋪路
好多公司都有搞專請mba畢業生嘅leadership program
人工亦都唔係fg 價,係exp hire嘅價
利申1:鳩up
利申2:做緊big 4audit,諗住過兩年去美國/歐洲讀mba
Mba 都幾睇學校,如果揀間麻麻地都係用咗50-100幾萬但乜都攞唔返
我都係上年啱啱先grad 唔覺得自己會想係big4度捱多幾年 同埋tax又專過audit 個cv競爭力好似又細啲
但係讀完mba 岀黎係做manager above 嘅position?
讀個mba都唔平
睇下仲有無得搏下年MT
巴打知唔知EY in 完幾耐會出offer
我都等緊啊
上星期四in 完
可能係請番保就業 d turnover
partner in?
yes
我星期一in 完 唔知係咪已經衰左
same same 想知tax 之後只能入inhouse?
有冇其他出路
Grad post?
你係?audit?
認真問
如果會計畢業大概30 40 歲搵到咩價位人工?
係咪大概都係得4~5 皮左右?
會計畢業做乜都得答你唔到
做扎鐵都得
如果捱唔到big4 呢
有無人in過Grant Thornton, written test係手寫筆試定係電腦打字?
Anyone know gt salary range from A1-sa3?
你攞到offer ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞