【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(6)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
就係在unit 夠鐘要調, 無人留, 又無人要, 便調去你未做過嘅unit, 知唔知税局有人肉市場, 出posting 前各unit既head安坐埋開會, 幾多人夠鐘, 先問留不留, 再問有無人要, 都無先調
已經講咗話會postpone 到去月中或者再打後由於疫情關係
都唔系嘅, 一般Q咗及過到training course 都抵到最初兩年, 睇in 你既partner, 同你in得掂唔掂.
現在commercial會計,Q咗出到去每月三至五萬, 睇firm, 行業, 老板. 湊掂老板就進管理層, 湊唔掂做數佬, 四五十俾人栽, 當年幾個從税記出來, 最勁的便是四大合伙人, 有人做estate Fund的老板, 十幾層樓, 有人做ACCAGlobal council, 我就做二十年廠, 被栽, 正職ATO 做義工平常評下cima學生做會員
做事睇長遠, 當年唔移民我亦唔會出去, 留係IRD算中上, 出面可能低可能高
唔會, 做咗咁多年野, 政府環景最簡單, 如要出政府, 先要想好打工上唔到位, 點捱到退休, 我捱五十二才被栽, 好多人賺夠就唔做, 行下山, 攪下生意, 我有想過去大陸教ACCA, 但一萬元, 唔做好過做, 稅局算ok. 現在唔使上心, 體力勞動
想問有咩audit行內術語一定要知
除咗做合伙人, 做管理層, 打工的約百分之九十都被人栽, MNC, 美資一定栽, 港資睇老細有無本心, 現在四十至五十歲是高危, 要供樓, 供書教學, 唔係講少
幾多人敢請, 請靚仔好使好用, 俾老頂看到新請個d可以做埋上面mgr的工作, 仲唔死
所以要想清楚
女既有老公, 可提早唔做,
我的景況, 吾係最差, 有q咗做四大做到精神病不能工作, 有d上APlus, [HKICPA magazine]結果做listed Co CFO 被栽, 以後消失
list co CFO搞乜黎?
CEO. CFO做唔到數一兩年就被炒, 風光時上封面受訪, 衰起黎都要落翻黎, 做人要能屈能伸
ching係咪香討個個fcca
Wok
ching係咁自爆
唔係u1 u4 同u2
唔答啦, 想勸小朋友要想清楚, 唔好亂走, 世途險惡, 政府衰極有個譜, 出面風大雨大, 風光得幾年, 以後點?
付幾大代價才風光?
會計界有嚴重的年齡歧視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞