【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(6)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
agger
by the way risk嘅邊條team? 邊個partner interview你 ?
Internal audit
巴打做乜咁報呀
eo好唔掂咩
ia
繼續做eo啦
Kpmg hk apply個page係咪死左
雖然big 4 risk 都係閪工
但都叫做考到牌,移到民
做公務員之後除時要宣誓效忠支那
外國玩制裁嘅話,宣過誓嘅話真係成世留係大灣區做支那人
巴打之前追過你post,ey fs依家要唔要人

我就唔知以後公務員會點 同越遲走越難搵到工 先會減人工走
同eo 唔啱我性格 好難想像一做做到65
唔知
都係頭兩年人工低
長遠黎講big 4錢途應該好過eo 嘅
計時薪肯定唔係
ching其實fs d野難唔難做
core轉fs會唔會好難catch up
駁唔到
比較難catch up嘅可能係啲compliance/regulator相關嘅野
不過我做咗差唔多一年都剩係做基金
證劵行,銀行同保險都完全冇做過
so far 有關compliance/regulator嘅野剩係接觸過sfc frr
其實都唔係啲複雜野黎,只係要哂啲時間睇返到底係咩黎
所以我自己嘅話,overall黎講都還好
不過負面啲睇嘅話就係冇乜野學
小弟想問我係2nd tier做左1年,用referral入big4會唔會請架?因為轉入去做變相freshgrad,定做多1年先refer會好d?
介唔介意講吓做邊間?
Cx
Crowe 間公司係咪好殘
A1好少有得refer.
同埋預2nd tier去big4 discount 1 年
pk唔使
會計喺歐美又唔係shortage
好難移
我都想知會計師係咪真係移到民
Big4香港sec con去歐美都少
莫講話移民
老實講 香港big4咩料應該全世界都知?
Risk 本身唔係好易入,但岀路窄到仆街架咩
得deals 難入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞