【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(6)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
講緊advisory
Audit 你返出去啦
大家好 我想問下qp
Claim 考試錢呢
係咪要係報第一科前就報咗cef先
最後考哂四科先claim錢
定考哂先報?
Bank 嘅話 可以係咩post / department?
原來係advisory 自
巴打做緊advisory?
有冇聽過audit轉去advisory嘅case
如果senior 1可唔可以升到去senior 2?
而家advisory個境點?
同問
依家係big 4audit senior 1, 十月升senior2
頭兩年non fs,第三年去咗第二間做fs, 長期拎normal pay
報過好多次其他firm 嘅advisory都failrisk同deals都試過,in都冇得in
近排見有啲second tier有開post,有啲心郁郁想試下
邊個話gt風氣好?
入面勁多人講是非
勁多小圈子
明讚暗踩
有得卸膊就卸
有得A就A
Junior出黎最好就唔洗教就識做啦
意思係好多IRD AQ辭職後後悔?
四大睇你邊個unit. unit1, 4, 就discount 唔多, senior都有得做, 其他unit就慘...十個從税局出來, 七個都差過局裏, 好彩我做咗四大一年就去左客户做會計, 在税局伸請會計無得見, 去庫房的都有回流税局
當年我都係direct apply, 四大tax都收到料. 唔係稅局申請親都請, 當年apply commercial 又出唔到offer, 出四大過下冷河才轉, 有AA見掂AOII, 結果反轉頭, 衛生署好wok
做IRD, 枝筆得唔得?,有 牌嘅就在unit 1, 4, 跑數, 跑得掂, 筆又掂就appeal, 筆唔掂就跑數, 跑唔掂就返unit 2, unit 3, 期滿就去HQ 小休
mazars今日又派offer了
我朋友收到
但我仍然無
有得你揀ga咩
咪都係任佢派
你個位wok唔wok
你無得揀, 上面班老細可以揀人, 上面老細可以唔揀你, 可以留人, 明味?
你無得揀, 上面班老細有得揀, 老細問一問friend, 對你一清二楚, 上面可以唔要你, 可以留人一年半載, 明味?
幾時叫期滿?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞