【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(6)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
通常唔係big4轉入bank 架咩
Bank compliance 人工無big4 升得咁快
諗緊如果入big4 博個升幅 做返幾年
先再轉返岀去 人工會高d
但要discount 一年 好似唔係太值?(假設入到)
係嘅話大家入到去記住歧視佢哋
其實睇人工俾grade
你bank搵得18k咪俾a2你
搵開25k咪俾s1
搵開40k咪俾s2
理得你幾多年經驗
番份工都要俾 HR 拉入 wtsapp group 咁慘
冇。。。ching咩department
咁如果20-22k?
Senior 1
咁變相咪加人工?
Sa1去到27K㗎啦喎
Senior1 27k ga la
升得勁快
咁你唔想加人工轉乜野工
咁你fight唔到咪俾a2你
唔存在做幾多年就俾咩grade你
做十年搵3萬佢都係俾s2你架咋
Second tier local轉工去四大都叫轉工唔係咩
大Local好多都半年一次加人工假設頭一年半至兩年每半年都升一級人工高過Big Four咁當local轉過去四大嘅時候都係睇人工去比Title你?
audit team點同 advisory
Advisory 大把mid join由唔同公司過黎
唔單只係audit firm
請問邊間local加左人工可以高過有Q 的big4
頭兩年Big Four有q咩至少都要去到第三年頭啦
一早考咗試就另計
原來係咁
咁你知唔知審計嗰邊係計你人工佢定Title定係計年資?
大把人都1 take pass,重未計early bird..
你有高人工local 介紹黎聽下,等我d fd唔洗日日係到諗點先入得番big4
介唔介意話我知hkicpa一年半一take pass 四大人工有幾多?18k 再加多5k?

我嗰間有個三年(每半年升一級)做到Super 1 above 36k
Push
其實second tier 嘅deals做唔做得過?
見linkedin 好多人係big4 audit/tax 轉過去
1月啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞