【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(6)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
做會計, 除非唔打工, 開firm. 四大合伙人最終都係marketing, 湊客, 跑數.無家底點做, 跑唔掂...都要搞掂..否則退位讓賢
出面打工, 晚晚o到九彩升唔升到? 升到四十幾歲重磅被叮走, 唔知點算? 轉行物管, 揸的士...一周六天體能掂唔掂
政府好d, 稅局, 庫房, 審計署. 入到去升唔到max六十五歲max每月都有幾萬, 算係咁..睇醫生堂堂正正, work life balance. 做政府蝕頭賺尾
尊重决定, 看背景轉行, IT 寫code? 銀行back office, 識唔識人, 做番一年audit拿PC, 自僱... 簽到老都得
不過聽講連2nd Tier 隨時拖住唔簽經驗? 何況Local? 要真係簽到先得
EY team c 同 kp fs team offer, 想問應該揀邊一個 ?thxxx
有FS梗係去FS
有冇人知deloitte audit and assurance 同assurance service有乜嘢分別
MNC最鍾意話要cost saving, cut cost,炒人上嚟唔會留手,因為香港人唔夠鬼佬矜貴,香港無工會,香港會計師公會又淨係識拎着數,要郁都郁啲員工反抗勢力無咁強既地方,香港只會越嚟越少mnc,好少mnc响香港set up regional HQ,係都搬去新加坡啦~
下,咁辛苦做到有精神病就唔好做啦!

有人做到CFO都俾人裁,會計做到CFO都係打人哋工,做高級打工仔,打工先最無保障
誠哥啲公司聽聞都係瘋狂OT
會計呢啲supporting function既工,係好需要有一間公司去開個位請你,會計唔係一門技術,頂多叫工作技能,公司可以cut 9咗會計搬走去大陸東南亞,或者經濟唔好間公司執Q埋,你叫會計何處容身?
鬼佬不嬲都係高級人種冇人相信
仲要屌返鬼佬轉頭
亞洲人又驚香港人都唔識分主次之分
巴打係點知kp果邊係fs team?
其實pwc risk assurance/kpmg iarc嘅客會唔會有fi 定係比曬financial risk個邊做
Recruiting
Inhouse Accounting Assistant (AR)
up to 20k
3-5 yr exp
https://t.me/drwucfu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞