【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(6)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
點解想轉?好wok?
撇除個別人事上問題 其實做得幾開心 冇錯係wok但係都好充實 有遇到唔好既人但更多既係好好既同事朋友 但個心始終想轉去finance個類既工種多d 我諗做fs會有更多出路適合自己 奈何今年個市
我諗你搵frd等你做到senior refer會唔會易啲 今年真係差啲 同埋啲人通常senior走多 會易啲 但你有冇話想ultimately做咩field既野
人事有幾西?比senior 摔同叫陪坐?
有諗過想做sfc,又或者中資corp fin,不過其實corp fin唔洗轉 聽其他前輩講做多d ipo會更好(雖則係wok) 目前掂過一隻 不過只係A1 exposure不大

冇錯啊ching 黎緊呢年繼續努力做 升到senior希望快d搵到自己既定位
唔係 做某engagement時俾人針對 令你覺得難堪 其實過左呢年心境都變左好多 自問對比起同batch我既遭遇係比較不幸 但我peak辛苦得黎係做得開心的
fs 搵工方面嘅優勢係在於易啲轉入金融機構 做reporting /ia/compliance
搵其他嘅工莫講話優勢,其實有啲對比non fs 可能直頭有劣勢
如果你係想做corp fin ,而你依家又做得開心覺得充實嘅話,咁不如留係度
ey 同pwc好似之前都有opening
閪人間間firm 都有
做eg嘅話啲job 細,其實可以話係分散咗風險
感覺除左corp fin好多升到上去跳走都要discount 所以有d想轉 bank compliance sfc個類 睇下遲d有冇機會啦 關於閪人你講得好岩 做得好唔開心個時屋企人都係咁講 可能新工仲多仆街比你遇到 點都好唔該曬巴打意見
一齊加油考曬d牌去 共勉之
都唔知派左幾多OFFER
有無sw 9月batch新人?
有得apply ?
應該得隻ms。
上年報 今年6月尾written test
今年好似少咗人見, 我九月一日
Ey好似近排條條team都請好多
finance 唔係你想像中咁好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞