有買過/領養過貓狗既同我入哂嚟!!!

211 回覆
42 Like 6 Dislike
喺spca 基本上隻隻都搶手,過幾日就變咗另一批貓貓
因為好多人都唔知公屋可以養貓
超級可愛
N年前,我屋企人一開始都係想領養貓但唔成功,之後就買咗一隻,跟住經過寵物店見到一隻好有緣,今日捉住我老竇隻手唔放,又買一隻,跟住又遇到過同樣情況,又係寵物店買一隻,跟住打後八隻都係執返黎
搵親獨立義工都無回頭
查完家宅唔覆
或者同我講隻貓有更合適人選
公屋係咪原罪?
個人經驗 無針卡獸醫當無打過由頭打過
對狗狗應該打多左無影響既
勁得意好鍾意黃貓啲性格
一睇就知好快肥
唔好灰我私樓養得竉物,問親獨立義工都冇回音/勁快俾人搶左話我慢左步
所以我都係去機構領養快靚正

我個女
7/7入屋 係Kelly Animal Shelter 到領養
睇完到自己考慮左幾日 就番左屋企 大約一星期左右
過程好順利 $1000按金 絕完育可以拎番
好多狗需要一個家
果次去仲有兩隻洛威拿 幾隻貴婦
超大量成年唐狗
幼犬都有
唔介意遠可以去睇下
佢係流浮山尖沙鼻咀
比d義工搞到好撚灰
窗網裝哂
日用品買好
依加等緊個巴既朋友暫托個隻
街貓未馴好要比d時間
我明呀我嗰陣都等到躁,明明條件符合哂都冇
我識有個朋友從來唔領養,係自己去公園keep著餵貓貓,餵熟左捉返屋企但我天剎孤星啲貓一見到我野都唔食跑走哂

希望隻貓貓快啲馴好可以去你度啦
自己果時都搵過幾間領養機構/人

Spca <- 總部有爆緊狗房咳 隔住玻璃睇 隻隻都未放電 惡到好誇 好記得有幾隻吠到眼紅哂 有一隻老虎狗突然發惡撞玻璃 嚇死

毛守 <-等左幾日先有義工覆 想睇果隻佢話好多人想領養 結果放棄無再約

FB Gp < -有個阿叔有兩隻瑪蓮萊想棄養 去左佢間屋睇 太惡 我老婆接受唔到 放棄

SAA < - 約時間去 隔住個籠接觸 無得慢慢交流(可能去果日人多)

KAS (Kelly Animal Shelter) <- fb個地址唔update 好彩最後搵到 地方算大 好多狗狗 可以接觸 好多狗狗都friendly 最後我係到領養左
我都想自己捉隻呀但無咁既緣份
難得老母開綠燈唔想夜長夢多
想快d帶隻貓返屋企

多謝你承你貴言
我本人又無咩不快經歷,只係某間大型機構到keep住apply左兩年都領養唔到。
講番自己條件先啦: 700尺單位自住,公職返朝九晚六,個時月入三萬幾左右啦。
聽聞同我爭貓養嘅,有大學教授,中學校長,上市公司董事,外國公司高層等
經過多次失望,最後都係決定左買。
買翻嚟隻貓由細到大都係人照顧,好痴人,毫無行為問題,人貓都過得好愉快,尋日仲提我煮野食要熄火,我覺得佢直頭幫到我既生活。
我依兩年經驗可以俾想養貓既各位做下借鑑,如果條件好似我咁唔係太理想既,就要有心理準備要好長時間去等。
如果想為貓好,係應該監督政府去管啲無良貓埸,或者捐錢俾啲機構去幫手又得,我自己就一路都有捐上面講個機構。
啲人淨係叫人唔好買已經誕生左嘅生命,我覺得幫唔到件事,仲有唔係每間貓場都係無良,至少我買個間,我覺得比起某機構仲衞生乾淨。
我自己都鼓勵領養嘅,但前提係你諗吓自己月入,屋企尺寸同社會地位先,如果唔係有翻咁上下,就只能求其次。
養貓就好似戀愛一樣,我覺得我養左貓之後開心左,隻貓每日見到我都開心煲水,我覺得咁就已經好足夠。
oh...原來我真係唔夠資格,上次個義工同我講,我屋企得四百幾尺太細唔適合養中size唐狗,叫我去領養佢地果D 7、8歲既poodle細狗
之前一直都有養開狗,佢講完果刻我諗我係咪對之前隻狗好差,冇俾到超大空間佢
無需要咁諗,狗生活得開唔開心你最清楚。
俾過能力範圍以內最好嘅野佢,我覺得已經夠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞