有買過/領養過貓狗既同我入哂嚟!!!

211 回覆
42 Like 6 Dislike
[理性討論]我係領養撚!!!
https://lih.kg/2074725

經過上一個po 既理性討論後,知道好多人由領養變做去買都係因閪義工/機構造成,所以呢個po 會重點討論大家遇過既經歷,想大家多啲分享。希望遲啲開個po 整合到購買/領養既資訊。

以下係想大家分享既資訊:

-閪義工/機構
-無良賣家(寵物店/網上)(特別係賣星期貓狗既仆街)
-成功領養既例子
-良心breeder
-其他有關資訊

諗住買貓狗既人記住要睇:

1)根據現時既香港法例,繁殖或出售狗隻都要申請牌照,就算係網上見到話自家繁殖賣既狗隻都要有單次許可證,所以買狗前應留意賣家有無出示牌照/許可證號碼,仲要查下有無過期先買。留意,貓係無以上規管,所以要更加更加小心。(有錯請提點)

2)唔好買未戒奶既貓狗,貓狗bb 係要飲奶去提升免疫力。根據法例係唔比任何人賣未戒奶既貓狗,但有人會透過預售呢個term去避開。有無良繁殖商人會因為已經預售隻貓比你,所以提早斷奶,再打針黎保持佢地精神,等隻貓到你手一兩日先知有病。

3)之後再補充

講多次,我支持領養係因為覺得現時嘅法例保障唔到每間繁殖場/賣家係正當同有良心,希望透過領養減少無良繁殖嘅情況,並無屌過人買貓狗,我亦唔係義工。
我諗大家都唔想買咗隻貓返去先發現佢有重病,亦唔想貓媽媽一直喺惡劣嘅環境下生一世仔。我針對嘅係無良繁殖,唔係買賣,唔好一見到領養就屌。

就係領養冇靚貓b
唔好同我講養貓就要鍾意晒佢地所有品種
個種唔鍾意講咩都冇用
支持
依家網上真係太少資訊,尤其係買賣方面
其實有好多時啲所謂自家繁殖嘅貓都係來歷不明,甚至可能係大陸貓扮自家,俾人踢爆咗就開過個account再接再厲...

所以買又好領養又好,真係要做足功課
買喇 屌
明啊,好似話我想養貓,你同我講狗都係動物,要鐘意埋狗一樣。

但我想大家至少知去邊度買會有多啲保障,無論係對自己定對用作繁殖嘅貓狗。

可能係偽善,好多動物/人類嘅權益唔去關注去理呢啲少事,但係我想由我關注既事做起,當每個人都做一步就改變到好多。

利申:鐘意挪威森林貓
唔洗領養

我連花貓都係去買

$300 唔洗家訪唔洗問長問短

吹咩
呢個義工唔得咪搵下個
我之前都係搵過幾個獨立義工+機構都成唔到事
後來因緣際會下領養到我兩個仔
義工話都未試過冇家訪就俾人領養(有sd窗網相)
不過佢話我去睇貓嗰陣就算佢好惡我都唔驚
覺得我真誠所以相信我
我嗰時都係得21歲

其實好多義工都俾21歲以上領養
公屋更加冇問題
只不過如果有其他人同你爭就可能考慮咗環境好啲嘅先
愛協相對會簡單啲
巴打加油
可唔可以講下邊間機構領養成功?
愛協好多人都話易,不過貓就真係要一出po就申請,每次都好快比人搶哂。
家訪唔是問題 宜家係連家訪機會都無
想知愛協門檻係咪唔高?好似有人話唔洗家訪淨影相都得
執貓撚路過
舊年8月係街執到隻四個月大嘅英短BB
又營養不良又隻眼受傷幾乎盲
屋企人本身唔鍾意貓,但係我堅持就拎左返屋企照顧
湊到而家健健康康咁大個仔就好開心
我同女朋友執到佢果陣推斷隻貓應該係D人自己攞英短係屋企配種再賣
但係佢可能隻眼有事又唔想俾錢醫
所以就扔佢出街(執到佢果度平時有一班算係街貓俾人餵開)諗住扔低佢係果度諗住等人餵埋佢一份就算
所以真係唔好再支持D人寵物買賣啦
你永遠唔知背後有幾黑暗有幾殘忍
貓義工閪既咪去D機構領養,唔好支持D攞貓狗賺不義之財嘅仆街
多謝你有心照顧佢

btw,唔好講買賣寵物既壞話,可以睇我上個po 嘅慘況。
其實我唔支持人買貓狗
但係都理解點解D人咁憎貓義工同寧願買
但係最睇唔起就係果咩貓狗領養gp
成班人冇牌冇規管咁配種
拎上網賣但就走法律罅話係領養,再收返「領養費」
我相信我隻貓就係呢種情況誕生出黎
根本完全冇規管又唔係領養
呢啲真係明呃,有啲會話咩自己隻貓生咗幾隻b,想比人領養,跟住又話要咩照顧費,領養費,根本背後係集團式經營。你買完發現隻貓有病想搵佢都搵唔返。
好奇想知邊度可以搵到良心breeder?
利申 養緊兩隻唐貓 純好奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞