有買過/領養過貓狗既同我入哂嚟!!!

211 回覆
42 Like 6 Dislike
應該都係朋友介紹多,我有個係老婆婆貓貓係屋企無絕育,咁岩生左就賣比d 朋友介紹既frd 咁
想知機構,尼個post 就係想比大家知搵咩機構好
我都係見上個po有巴打話搵到所以先想睇下會唔會有人分享下。不過好似話會幾貴下,可能會令人卻步,但都希望可以比多個選擇大家。
成功義工係邊到?尼個post 就係想整個list 比多d 人知有咩好義工/機構
係啊 巴打可唔可以透露下邊幾間?一兩個字都好
呢啲先最仆街,閒閒地收幾千蚊,根本就係賣寵物班賤種換個名去賣
有得買既話呢,最好上網搵有信譽貓舍,同埋有得去探埋貓爸貓媽。最後google一下間野有無咩醜聞。曬小小心機用眼目測下佢地有無痛,有d病有樣睇,萬無一失。
領養既就愛協啦,唔複雜。我自己就搵獨立義工既,比佢家訪左就接貓貓,無比佢地刁難,最多都係轉左隻糧同埋買貓籠,因為加貓必要程序黎。依家一早放曬出黎無困。
記得一樣野,因為好多變態都領養貓黎虐待,義工有責任問清楚。
利伸返,兩樣都試過
多謝你分享
獨立義工係咪都係fb 開po見到嗰啲?
有無邊間/個義工係特別有問題?
係,貓貓比你想像中多。佢地見到都救左先,絕育後,隻貓啱領養既就放出黎,你諗下佢地邊有能力hold咁多隻,所以有時太耐無人領養只會被逼放回原地。有時貓貓好親人好易有危險,所以有人領養又啱條件佢即放比你,唔會hold死唔放啦,至少我遇到都係咁。
根本就係
仲要正常買賣寵物係要攞牌
呢班人乜都唔洗搞但係就賺大錢
背後根本可能好多都係類似無良繁殖場式既經營
但點分到邊啲係真義工邊啲係呃錢?
有無fb 可以透露?好似要靠運氣咁
現實就係好多人幾個月都係fb 周圍搵靠運氣。
我聽過有d 義工唔比無貓/無唐貓既人領養,如果養左品種貓既一定唔比領養,咁姐係要佢一世買貓
確實係太苛刻
價錢唔係一個最大Concern
如果佢真係健健康康 醫藥費已經慳左好多
但問題係點搵到一間真係有信譽既
我個fd係寵物鋪買又成日病 前前後後洗左幾皮都係返度啦
我之前未領養個陣會係貓貓狗狗保護及領養區(香港)
個到爬下文,有貓合眼緣我就問囉。試過家訪一次唔成功,可能人地條件好過我,咁個義工就介紹其他待領養既貓貓比我,我睇啱個隻佢就比相關既義工電話我再傾。
之後比下屋左企d糧同貓砂盤比佢睇,買埋籠。咁佢就帶貓貓上黎,幫我執靚仔個窗網。直接比埋貓貓我。
正常你地預個義工會上黎一至兩次左右啦
點會,我領養個陣本身有隻英短,我想加貓陪佢玩下,義工一樣比我領養。
我係成功領養左隻狗我唔記得係邊間機構,但個間機構係唔需要任何家訪,只係需要你俾一筆錢,然後帶完隻狗絕左育之後可以拎返
寵物鋪多數伏架啦。記得唔好貪平,買完如果有大病,咁你個位已經好尷尬,醫又貴,退又好似無人性。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞