有買過/領養過貓狗既同我入哂嚟!!!

211 回覆
42 Like 6 Dislike
點解無乜人入嚟分享吓遇到嘅閪義工/機構
明明上個po 個個都屌哂鬼話自己領養極都領唔到要去買
呢二十幾年泥,屋企養過7隻狗。除左二十幾年前買既第1隻拉布拉多後,第2隻-第4隻狗都係一間專救流浪狗既寵物店老闆娘到免費領養既,第5隻3腳唐唐就係SPCA領養,到最近既第6&7隻唐唐就係獨立義工到領養返泥。

貓義工方面唔清楚,但其實都有啲獨立狗義工係正常既,如果想領養狗,又唔介意係唐狗,可以介紹個位狗義工俾大家。

利申:個位義工屋企都養左9隻唐唐加8隻貓。真係對動物好有愛心。
去機構好過異工

利申: 領養ED
領養 3 隻,而家肥肥白白
Happy 99義工正一濕尻黎,上fb gp大把人屌柒佢唔難搵到d人話佢賣名種狗,不過呢個都係題外話。
個陣我想領養一隻狗仔,wtsapp左佢地義工daisy,例牌答左d問題:
1) 閣下想領養本會邊隻狗 / 貓?
2) 請簡述個人背景? 年齡,婚姻狀況,家庭成員等,職業等
3) 有沒有養狗 / 貓 經驗,如有,請陳述她們資料,與她們的一件重要往事。
4) 現在養緊d乜寵物?
5) 住既地方係租定自置物業

答完之後佢淨係答左我一句唔接受,就冇再講過野。
我就再問佢點解,咩都未問清楚就唔接受咁搞笑。
佢仲好撚串咁錄音話 咁我地有d規條set左,你達唔到咪唔接受囉。
我就再問佢我有邊一項條件佢係唔接受
佢就話我年齡同唐樓
我再同佢講唐樓有乜問題,有𨋢有許可。同埋我係一家人咁養,有哂共識只不過係父母唔識申請我申請咁解,答問題個陣已經講左,唔介意家訪了解多d。
之後佢就block左我
後尾我再係佢facebook page度講呢件事出黎,佢再block埋我
後尾我係其他鬧佢地賣名種狗既fb post度再講呢單野,佢分別用左vickylam同happy99 既acc黎覆我,言談間完全冇正面回應過,淨係話做義工好多野處理唔啱就block,話我被拒絕就搞大件事仲屌柒我話我mk好在冇比我領養。
我屌你地老母,做義工我就應份受你地氣呀?唔該你班撚樣,有年齡限制冇問題但了解下情況先啦,同埋我23歲有領養既概念仲同屋企人商量好先領養,唔係一個好既風氣黎架咩?仲有而加2020年喇,香港唐樓有𨋢架大佬。
最後上網搵左真。自家繁殖,睇哂老豆老母有哂body check證明而加3個月隻野鬼死咁生猛。氣都唔撚駛受仲教埋我杜蟲、推介好既獸醫比我、行為糾正等等,收皮啦狗義工。
可唔可以講吓邊間機構/義工領養返嚟?
多謝巴打分享
都多謝你之後無亂咁去金魚街買貓返去

如果第一次領養遇著呢啲義工真係會令到以後領養好反感。

佢地站在自己角度覺得俾唔俾貓你係佢話事,反正大把人爭住養,無諗過自己代表住領養既一方,應該要更加做好每一步先改變到社會風氣,如果係咁真係唔適合做義工。

btw 可唔可以講吓自家繁殖係點搵到?有無名或者啲線索?
btw我係養狗
其實唔止呢間,有d仲濕鳩話冇養狗經驗唔考慮,咁我想問我係咪要買隻狗番黎有經驗先可以領養同埋有好多人唔係唔想領養唐狗,但真係唔夠地方。
我明白辛辛苦苦救左隻狗番黎,當然想佢搵到頭好人家,但有冇更加好既處理方法?譬如交接多d、定期sd相等等,唔撚係set到d rules天咁高囉。我有朋友暫養唐狗,有個做獸醫住3層村屋既申請人想領養,咁我朋友就如實講左因為係bb,所以咬野問題比較嚴重。佢問可唔可以擺係花園度養唔比入屋住
d狗義工睇表面條件就決定比唔比隻狗人真係好撚反智,貓義工仲恐怖。
上facebook gp搵,第一一定要睇爸爸媽媽,唔好怕煩一定要問多d details,e.g. 同胎既兄弟姊妹,同埋睇多d facebook其他人既爆料,因為咁我踢爆左都兩單係繁殖場買番黎既扮自家繁殖。
想問下邊度買到
可以嘅話希望唔好亂買寵物
你唔知佢來源係點,如果係無良繁殖就唔好啦,
好多機構都係咁,個門檻set 到好高,但俾完隻貓人後續嘅跟進係零。
變態虐待嗰啲屋企一向都有貓,輕鬆領養完隻新貓後最後隻貓發生咩事都無人知。我覺得應該要check 緊啲,反而門檻真係無必要咁高,當然貓網嗰啲一定要有。

扮自家繁殖嘅仲有無喺度?可唔可以開名等其他人注意吓?
貓係愛協,狗係HKDR。
冇咩嘢可以share冇家訪好快批咗,HKDR嗰隻即日帶走。
身邊兩個朋友養貓,兩個都係街/公園慢慢餵到熟再捉。
嗰陣去阿棍屋領養,自己有養狗經驗+直程帶埋狗去狗場+影曬屋企環境,去見咗個半鐘,都傾得好地地,同隻狗狗都相處得幾好。番到去facebook問,個負責人遊花園左推右推好懷疑佢係專登hold起啲狗。

不過我又唔覺得好閪嘅,係唔知佢做乜鳩。講狗嘅話,毛守/HKDR嗰啲爽手好多。
即日咁誇張?
你係影定哂屋企貓網俾佢睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞