有買過/領養過貓狗既同我入哂嚟!!!

211 回覆
42 Like 6 Dislike
但你覺得佢hold 起係因為想俾其他人養定呃funding?
HKDR係領養狗呀。乜都冇影,連住址證明都冇可能見我帶隻狗散步OK又相處得幾好,所以就即刻批咗。同埋我領養唐可能冇咩人爭。
我都唔知,但我見到佢hold著隻狗起碼半年又冇確實原因解釋點解唔畀我養。
不過都兩年幾前,依家唔知有冇改善。

二月喺lap領養左兩姊妹 一開始都係填form先 但等左成個禮拜都冇消息於是走去佢西營盤個centre度問 佢就叫我直接whatsapp另一個義工 咁同個義工傾左一排搞掂左窗花就有個家訪 我地第一次家訪佢話抽氣扇冇蓋唔approve之後裝番影相比佢睇就approve左

佢一批左你就好快 可以去佢個centre度睇貓 或者同d義工傾下邊隻貓適合你屋企 我地好快揀到 隔幾日上左去個foster度睇左貓之後就接左番屋企

如果大家係想喺lap領養我建議填完form就直接去佢個centre度同義工傾下 我去過幾次個個義工都好nice好樂意答問題最後一次去同佢講準備接貓貓佢仲送左兩條肉泥比我反而覆whatsapp個義工可能因為太多人搵覆得好慢
直接去就得 長期有義工喺度 仲有d貓喺度可以即場撚下
未追晒post 但係都可以分享下

當年想領養貓都係問d 有養貓既朋友
佢地都有d 唔同既獨立貓義工會介紹
之後就wts app d 義工睇下有無貓
佢地有時會去d 地盤同埋周圍搵下有無貓bb

最後有個同區既話咁岩有4隻貓b
上左去佢屋企睇貓b 之後再約佢家訪
本身屋企有不銹鋼蚊網,無蚊網既窗就係12數店買d 網之後用索帶固定係窗花度

義工上完黎傾完計覺得ok 好快就已經帶左貓仔黎
買貓籠,貓糧等既基本野
佢提我貓仔食乜,向佢買左包貓仔用開既貓砂
佢無要求錢但我地自己比左$500 利是for 2隻貓
因為個義工自己每日都會去唔同地方餵貓
小小利是當support 下

之後貓仔有問題 eg 屙爛屎都會wts app 義工問點處理
都好helpful, 可能咁岩佢好人,所以我對貓義工印象都唔差
補充番成個過程好似三日內攪掂
星期四晚探貓,星期六早家訪,下午義工已經帶左兩隻貓b 黎
班獨立貓義工都痴線 貓都未睇就要你填表 問埋d問題都幾過份 試過問我屋企月份幾多 又問我老豆老母做咩工 又要我影屋企環境比佢睇 試過有個仲要我比埋facebook 佢喂 我黎睇貓姐 十劃都未有一撇 就算你話我係陌生人信唔過我 班貓義工對我黎講都係陌生人姐 憑咩比咁多敏感資料你 所以真係領養都係搵大機構算 相比之下冇咁煩同d義工冇咁閪
想傾下
我5隻都係唔同義工/機構領養
都無遇過啲閪義工 個個都好好
淨係遇過由頭到尾都無回覆
係我好彩定啲人唔好彩
真係好睇彩數,同埋第一次接觸嘅機構/義工係態度係點真係好影響領養者嘅睇法。
如果第一次遇著個麻煩嘅,再搵多次都係閪嘅,無咩耐性嘅真係唔會再領養。

btw 仲有好多寵物店店主/假自家繁殖會留言架嘛
有啲義工真係過份緊張,都係嗰句,係擔心嘅話可以多啲後續跟進,定期影下相咁,唔係個前期rules set 咁高,搞到中產先養得動物咁。
要俾絕育按金似係愛協
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞