剛剛去睇冷氣機,sales 阿叔咁樣sell 我

820 回覆
562 Like 18 Dislike
的確係 gree 幫好多大廠代工
窗口 一定買 panasonic

屋企3部機都係用panasonic 3部都超過10年

又靜 不過部冷氣太舊好食電

下個月都會換窗口變頻
姐係台灣個部冰點牌黎
記住買大半匹 唔係會後悔
Toshiba , 樂信 , 豐澤 都係美的代工,你去豐澤睇個機背,全部一樣
你對眼應該盲,樂信有部份型號同樂聲一樣,你自己on99走去睇同美的一樣型號姐
唔係抄
係 Panasonic 俾佢用另一個品牌出售
有啲 model 本身都係 Panasonic 廠出, 但因市場策略, 畀Rasonic平賣
有可能係產地唔同, 或日本賣得唔好, 咩原因就唔知
但 Rasonic <> Panasonic, 因為唔止 Panasonic 一間廠供貨

上網 check 返 Rasonic 隻 model, 如果同 Panasonic 一模一樣, 咁就真係 Panasonic 嘅廠出品, 唔會係老翻, 放心!Rasonic 係貼牌品牌
我個冷氣大判教識我一樣野
Rasonic 呢D機 又嘈又無力, 玩半年就壞
用緊一模一樣,嘈,唔夠凍
同你買美的無分別
搵電器鋪買水貨三菱仲好
無呢支歌仔唱好耐
咪玩啦
大家對冷氣都好有熱誠
因為又一批機夠期
pan記房用緊分體

抽濕mode靜到好似無開咁,訓教最舒服呢個mode,訓前開定製冷

廳用大金,不論抽濕定製冷都比pan記嘈

遲d部大金應該都會換埋做pan記
呢個post啲人好萌塞,唔聽人講野,跟住買左美的做r記又係度發爛渣,唔知想點
pan分體去水一定要整好,如果有水倒流去唔到部機會好撚臭
全post總結
窗口機:
有錢買pan記
冇錢買格力
ransonic可以買但要買同pan記一樣樣既model
其他牌子除左日立全撚部係美的/格力oem
日立唔係oem但係垃圾嚟
大金早十幾年收購左 Mcquay,低階轉左 Mcquay 做,
但 R32 同高階野應該都重係自己
點樣低階?
轉左mcquay廠幫手做天花卡式機 有強國有馬拉
掛牆機除左日本自己內銷嘅一係馬拉一係泰國製
r32係泰國製
420 馬拉製老實係易出事d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞