剛剛去睇冷氣機,sales 阿叔咁樣sell 我

820 回覆
562 Like 18 Dislike

所以以前係歐美既牌子

九成都係大陸oem了
窗口機一定買樂聲
如果窮得滯咁有一個唔好嘅現實就係格力

分體機我覺得樂聲同埋大金都得
但我用個大金3年壞咗
之後換咗樂聲到而家都未壞過
香港代理
賣乜都貴
有冇人壞過remote 電視都計
據我以前跟個冷氣師傅講,小涼伴係因為一般都唔開底盤去水養住d 水喺底板度幫助散熱黎做到涼d 又慳電ddddd,如果你係長開其實部機都無話易生鏽,因為部機都一直發熱,但係好多人剩係訓果10 個8 個鐘先開就真係會易生鏽喇,因為第2 朝熄左機後d 水就浸足十幾粒鐘
三洋變晒做樂聲
台灣就賣咗俾獨立品牌Sanlux台灣三洋
啲嘢都OK幾好用嘅
大陸人自己都唔用美的用格力啦
美的係大陸人心目中都係垃圾
我前年買冷氣因size 問題無咩選擇網店個老細介紹我用格力 1.5 匹連做鋁架安裝$2550 對比其他牌子真係平到on99 ,個廳3 百零呎1 家4口, 我每到5,6 月就開始7x24 咁開,宜家用緊第3 個夏天,都真係無咩問題又夠涼,係親戚黎果陣多4,5 個人後需要再開大d 先會夠涼啫
p記1.5匹冇遙控包安裝,舊型號$4200,新型號R32雪種$5180,應該點揀好?
老母話五千幾買部冷氣貴,其實新舊型號係咪只有雪種有分別?
r32 雪種易燃但環保❨唔會破壞臭氧層❩舊雪種r410 之類會,用就無咩分別,不過冷氣爆炸嘅case 你估下係咩雪種嘅機多丫
消委會好似出過份報告,講邊款冷氣最好
新款珍寶窗口已經係格力
格力窗口就係靠P記壓縮機先贏到口碑 但係出左名之後就轉咗用自己收購返黎珠海凌達
壓縮機已經換左幾年了
嘈左好多
壓縮機嚟講 某程度嚟講 而家美的用緊嘅美芝仲好
窗口機日立唔得兩邊出風其實風力比單邊出風力弱
桌頭大過實用性
大金才是王道
我有個做冷氣既FD話大金最好
不過panasonic都唔差 之後我屋企人買左panasonic
但係2,3年漏雪種 唔知係關機事定裝果條友事
上年買咗部三菱重工1.5匹
感覺ok
其他人點睇
national 堅係好野黎
以前一用就用左7年先換雪種
夾埋用左10年有多
咁信邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞