剛剛去睇冷氣機,sales 阿叔咁樣sell 我

820 回覆
562 Like 18 Dislike
機械..?好似係
三菱重工
咩電器都好,都唔好買Rasonic
好易壞....
拎去整好多維護師傅都話Rasonic既零件好少有
去原廠配仲要好貴,買過新既好過
樂聲同樂信都係一撚樣
如果樂信係美的做
樂聲都一撚定係美的做
劣幣驅逐良幣

上年定前年換左部樂聲
岩岩用新環保雪種R32 淘汱R410A
機電署有個LIST 列出邊D新型號冷氣
當時個LIST唔係好長 樂聲樂信都榜上有名
樂聲LIST左幾多部 樂信就LIST左幾多部
D型號我對過 一撚樣
樂信賣平成千銀無肉食 阿叔緊係踩多兩腳啦
sor囉唔識吖嘛

以為通電就係電子嘢
thx 真心唔知

以為有電就係
十年前未用飛歌前
我家果部都係松下.黑白PANEL的
http://manila.philippineslisted.com/refrigerators-ovens-etc/national-airconditioner-1hp_862725.html
用左好耐.我諗都十幾年
同期依款珍寶都成日見
https://olxderabugti.wixsite.com/olxbugti/product-page/general-ac-1-5-ton-japanese

再之前就係日立木紋
樂信呢幾年有啲款真係大陸oem的
買松下都唔買Panasonic 啦

你都係想我咁講啫
Eneloop個技術係fdk賣左比fujitsu
個名賣左比pan

家電唔清楚
一個二個九唔搭八係咁將分體機同窗口機撈埋黎講
跟本就兩條line黎
唔同大brand 都主要投放落分體R&D度
窗口機全球其實市場唔大
係香港樓咁撚戇鳩某d位焗鳩人用窗口機黎慳位
或者咁講
窗口機技術一早已經喺樽頸位冇突破左好耐
係而家發展埋變頻同埋開始跟潮流換埋雪種
咪水鳩人啦!

利申: 做過香港Panasonic,即係信興,全公司都知rasonic垃圾嚟。
要買真正panasonic,要唔同垃圾rasonic嘅話唯有買水貨Panasonic,即係日本Panasonic。但咁大部冷氣根本運唔倒嚟香港,亦完全唔啱電壓,冇師父會幫你裝。

所以香港買Panasonic就預咗同垃圾rasonic撞款。

利申:做過香港Panasonic,即係信興
香港Sharp好廢,而且半放棄香港市場咁,除咗空清同抽濕機,喺香港電器鋪好難搵到Sharp其它電器。我屋企D Sharp都係水貨嚟,靚野嚟。唔同香港Sharp
咁咪要日本買,運過黎?唔啱電壓冇師傅肯裝架喎。
個樣好柒
慳成本,非高階機轉OEM
據聞pan記窗口變頻係台灣pan記親自研發
而大金除左最貴果個系列(要大金師傅親自裝),其他系列好似係收購返嚟既廠做哂研發生產,再貼返大金logo就當係大金
4, 5年冇洗過咁堅

連隔塵網都冇掃吓?
3/4匹窗口 邊部最好

貼大陸牌貼到去菲律賓同一個廠做?
佢哋唔聽都冇辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞