剛剛去睇冷氣機,sales 阿叔咁樣sell 我

820 回覆
562 Like 18 Dislike
小涼伴 無改錯名
真係得小小涼 仲要嘈
戇鳩 中撚左伏啦
對比另一間房樂聲 唔撚凍
屋企都係買大金,但其實唔知有咩好
唔係唔想買大金,佢得分體機
因為抄大廠 料渣啲 但窮人首選
我都唔明
自己 3/4匹 用左2年都唔嘈 間房開LOW COOL都夠哂涼
屋企用過以下牌子:
national(pan記前身)好㩒用,用左十幾年先換屋,夠靜同凍
珍寶都㩒用,但頭幾年就靜,幾年過後就嘈到hihi
日立小涼拌,用左幾年無病痛,但唔靜又唔覺夠凍
金章,用左幾年出其地靜同夠凍,唔知係咪都係oem大陸機?
乜撚嘢正品 我正你老母
家用普通分體最好係三菱電機同東芝
一個二個話日立嘈嘅係咪個師父用鋁窗框裝機架受力共震番轉頭/ 冇搣走哂車頭附近保護d物料就裝上去
點樣另一間公司做
佢家用掛牆機喺哂馬拉/泰國做
大機你講緊 vrv 天花機 定chiller
重點係唔夠凍, 快壞
同埋佢而家兩邊出風個設計 噴出嚟啲冷氣好快會吸返入去回風 冷氣吹唔遠 淨係部機附近凍 仲搞到易結冰
想買分體窗口機? 2匹 , 有冇巴打推介
窗分同纖巧型係2樣野, 你睇下要邊隻, 窗分得PAN, 珍寶, PAN那部係4級能源定頻
其實俾格力 美的Oem嗰d廠
係咪都係用格力 美的嘅技術
貼個牌上去

定係入面嘅技術係自己
但係格力 美的代工
西斜要簡幾匹?
年幾前買左部都係覺得唔凍
較到最盡個feel 都係
我已經特登訓風口位
好似吹風扇加左冰
係呀好多都係美的/格力代工
三菱就好似都仲係自己做返
想放窗外果部放上窗口機個位,朋友話咁樣唔洗整個棚安裝,咁係咪即係窗口機?
咁pan 4級能源即係唔夠慳電喎?
咁係咪應該搵返傳統分體機裝鐵架放出面?
窗口唔係
窗口機嚟講 基本上冇咩自己技術
格力代工個啲 係珍寶面板改動比較大
美的個啲 開利東芝有fine tune過 同埋壓縮機包咗隔音棉 其他美的做嘅都冇
用左第一部幾年,low cool都凍到仆街
係咪冇窗台? 要睇下你個位,有啲位可以就咁捐個頭都鑽到牆整個架,有啲位又可以打橫部室外機出去再轉返正,呢2種都裝到纖巧機,甚至大機都裝到,決定左一定整咪叫個師傅睇位問下。如一定要窗口形就得返珍寶368,正常人都唔會裝pan記嗰部幾十年前產物。368記住要整離窗架,喉長最少米半以上,同埋預大半匹好,部機冇大機咁大力水

大機>細機>窗分
開利就堅係美的了

東芝,威斯汀都係長期叫美的做機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞