LIHKG 箍牙集中討論區26

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
巴絲問野之前請追post
踩中1001都請幫手開新post
祝大家箍到棚牙靚一靚
箍牙Q&A credit to 施華朗尼馬達巴打
歡迎一齊集思廣益

Q:想箍牙,搵邊個好?
A:一般建議普通科牙醫或者牙齒矯正科專科。
名單呢到有:https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

Q:普通科同專科有咩分別?
A:專科醫生成為普通牙醫後要進修多最少六年,可以處理複雜既牙齒問題,收費亦較貴。

Q:箍牙一般有咩種類揀?
A:主要有傳統或者透明(隱適美)。

Q:治療費大約幾多,包左D咩?
A:
普通科 - 傳統約$30000起,透明(隱適美)約$40000起
普通科收費一般已包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器,箍牙所需之相關牙科費用(例如:剝牙、補牙、洗牙等)
專科 - 傳統約$40000起,透明(隱適美)約$50000起
專科收費一般只包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器
**個別醫生收費會有不用,詳情請向診所查詢

Q:想開始箍牙、療程係點?
A:首次諮詢(免費至過千元,部份會於治療費扣除) > 制作矯齒記錄包括X光片、相片及牙模(一千至數千元,一般可以於治療費扣除) > 醫生提供治療計劃(免費) > 展開療程

Q:廿幾歲先黎箍牙,會唔會太遲?
A:唔少人都係呢個歲數先箍

Q:有咩醫生、診所要小心?
A:康齒堂、網上遙距箍牙、淘寶

了解更多:20200406【杏林在線】傳統箍牙vs隱形牙套
https://www.youtube.com/watch?v=SY-WHgzNgyo
我兩隻門牙原本好齊
但依加箍左半個月 變左一上一下 有一隻畀下面粒釘頂左上去 係咪正常?之後有得整返佢落嚟㗎可?
巴打使唔使剝牙或者磨牙?
問下你牙醫啦,不過我諗可以加個膠墊墊高啲牙就唔會頂到粒粒,然後再拉返隻門牙落嚟咁,好太擔心啦
想問下搵李醫生箍牙既巴絲係咪都要去尖沙咀海洋中心到照相?
我係啊
其實果個都係照x光? (一時無問清楚 巴絲唔好鬧我)
係 照兩張x光就走得 好快手
出去照完x光返診所聽報告大慨要等幾耐?
等左兩星期了
巴打你邊到箍?
打番去問吓
想問有冇做Invisalign go嘅人可以分享下/介紹醫生
仲可以偷望靚仔唐逸謙醫生
拆咗箍之後因爲肺炎無即時洗牙 後尾洗走啲牙石返到屋企之後發現有一邊帶鐵環個隻牙同前面個隻中間有勁大條罅(大概1mm) 而有其他幾個位都係有啲罅 講緊條牙線可以好輕易咁攝入去個種要點處理好 係咪應該同個牙醫理論下

覺得個牙醫本身都箍得唔係幾好 上下中線無對齊同埋下排牙偏左
上鋼箍day1
排牙好緊既感覺好正
聽講佢會返大圍做
個日覆診有人黎幫個燈箱貼返佢個名上去
冇圖點答你
聽朝仲正
食野好驚鋼粒會甩出黎
冇咁易的
其實我上箍唔夠兩個鐘 係咪而家食得野
正常食野ok的
不過真係瘋狂攝菜渣
都唔知點同friend食飯
靚仔冇用㗎喎三次俾人判職業失德
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞