IT討論區(86) 你地班狗同我入黎大大聲答我!!!!!返工係為左啲乜!!!!!

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
睇你要學乜。Computer engineering如果係學FPGA,micro controller其實買塊版學唔係好貴。簡單circuit可以用breadboard,wire wrap整。自己design PCB其實可搵到公司做少量。
但電腦係人都有 所以 Android > iOS (人數)
借左本書想自學arduino
IT狗比人感覺人工OK高同舒服嘛
同埋個門檻比坊間D COURSE整低晒
學完入行其實又唔係真係太多
我覺得係唔使特別technical勁, 但係人哋教佢嘢要記得唔使講好多次, 之後見到類似問題會識解決
同埋記得返d最基本嘢, 寫完code試返, 用有意義嘅variable name, 寫code有identation...
依家先讀既話應該ML讀完出黎就要人
簡單D我覺得Full stack都OK
要識google
有手有腳 只限冇j
做左幾年都唔多識寫SQL statement 要google
用library算
識自己去廁所 聽教聽話

好撚憎做D complex,但係唔complicated既野
咩Hon?
即係naive Fourier transform之類
係D requirement都唔清既野
very complex very complex
連user都講唔到點做
已切,俾個機會我
你要觀察佢個 Workflow 再為佢度身訂造啲 Automation 位
岩岩諗起
SQL/vectorized instruction係tuing complete

其實可以用llvm compile code 做vectorized pandas instructions.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞