IT討論區(86) 你地班狗同我入黎大大聲答我!!!!!返工係為左啲乜!!!!!

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
佢會叫你重刷
你想死既念頭 有冇一個理性既決定back up

人既理性係一個interpreter 人大多係先有衝動/刺激 然後理性進行詮釋
例如你好好好好肚餓個時 你會中去餐廳到食飯 食完之後發現自己無去食飯既記憶
你個下就係基本衝動driven

你既自殺念頭 到底係底層既衝動driven然後理性誤以為係理性得出既結論 定係即使抛開左個衝動 都仍然可以理性思考下得出自殺既結論?
如果係前者 咁你就要再諗諗
人分三種 好人 壞人 廢人
好同壞其實無標準 無話好人一定好 壞人一定壞 歸根究底只係自己選擇自己成為點既人
但係廢人 就唔係好人 而只係無能力做壞事既人
自殺 如果無理性思考backup 就只係無辦法控制自己既生物原始衝動

當然 唔係人人都有能力理性思考某啲特定主題
如果有能力思考而唔思考 就係懶
但係亦有可能因為生理/心理問題 而無能力思考 咁並唔係你人格既問題
呢個情況 現代既醫療未必可以好有效咁幫助你理性思考
咁既情況你可以嘗試投射你既情況去另一個人到 諗下如果佢係你既情景 佢話要死 你會唔會理性地默許佢既決定

如果你經過理性思考下 覺得仍然想死 咁手巴係唔會explicit支持 但亦唔會explicit反對/阻止

利申 唔係中二病 不過文筆中二
篇嘢寫得幾好呀,唔覺有問題
唔自我評論
只係FYI手巴每次咁打 都會被負皮

好同壞只係自己選擇自己成為點既人 手巴能夠理解選擇負皮既人 佢地想成為點既人
有啲料到
你地就好啦
我自己apply + agent apply 左大概10幾份工
暫時得3間就得in
從來無寫過電話號碼
有無人準備考m$ d cert
azure?
我係會 deprecated 咩
點解無人討論人腦呢個Turing machine
睇緊ms-100 好難睇到訓著
初級應該考咩先係咪ms900先
自由意志論者
我d朋友都係考az字頭, ms字頭唔識
發覺無人考ms 柒左
手巴未係自由意志論者 上述既野同自由意志都係orthogonal
手巴只係講 抛開左原始本能衝動既理性思考 先係理性思考
但係手巴無講過理性思考=自由意志
手巴只係話兩者有significant既唔同

至於選擇既本質 手巴仲思考緊 過多幾年再講下
屌 Lihkg login api 關咗
Selenium
Selenium 過到圖片 Captcha?
過一次 然後keep住個instance

利申 以前試過
Serverless 做唔到 不過可以諗吓計 🤔 Serverless 做 Scanning 開 Post 個 Program 擺第二 (一個長著用到 Browser 嘅機)
我rephrase一下
原始本能衝動想死係可能係因為depression,認為生存只有痛苦情況之下想死

擺脫本能衝動,即係放下感官同感受,去思考人生意義。但係擺脫本能去純理性思考,基本肯定跌入nilhilism虛無主意,認為人生係冇意義。

“There is but one truly serious philosophical problem and that is suicide. ” - Albert Camus

引用我認同既尼采觀點
尼采認為意識基於本能衝動,用理性係根本冇可能搵到meaning of life. 而且meaning一“物“ 本身係non semantic (有興趣可以討論)

我更鐘意禪既觀點(雖然真切體會禪我係做唔到)
生存意義非有亦非無,like "colour" itself has no colour, sound itself has no sound, meaning itself has no meaning.

唯有當下係真切,當下非本能亦非理性
好耐無追po
Hea左一個月,聽日返新工了
有新工返咁開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞